Емил Радев: Споразумението със САЩ за достъп до електронни доказателства ще подобри сигурността на ЕС

10-11-2019           

Сключването на споразумение със САЩ относно трансграничния достъп до електронни доказателства за целите на съдебното сътрудничество при наказателни разследвания има важно значение за националната сигурност на всяка от страните-членки на ЕС.

Документът допринася за по-бързо идентифициране и по-ефективно противодействие на евентуални престъпни заплахи от двете страни на Атлантическия океан, така зам.-председателят на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент Емил Радев коментира мандата за преговори на Европейската комисия със САЩ по споразумението.

Според българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП споразумението трябва да защити процесуалните и основните права на европейските граждани. Емил Радев призова за „договарянето на разпоредби, гарантиращи реципрочност и недискриминация при достъпа до съответните данни”.

Позицията си той изрази в ресорната комисия на ЕП в Брюксел при обсъждането на становищата на различни служби на ЕС за въздействието на т.нар. американски закон CLOUD и мандата за преговори между ЕС и САЩ за бъдещо споразумение за трансграничен достъп до електронни доказателства.

Българският евродепутат акцентира и върху необходимата защита на субектите на данни в ЕС и правната сигурност за предприятията, работещи в двете юрисдикции.

Радев припомни опасенията, изразени в становището на Правната служба на ЕП, че заповедта за оповестяване, издадена от американските органи, става повод съответния доставчик да нарушава чуждестранни закони.

„Решението за това е изцяло оставено на американските съдилища, но трябва да се прецизира в рамките на преговорите”, смята Емил Радев.

Американският закон CLOUD ACT e в сила от март 2018 г. и дава право на достъп на правоприлагащите органи в САЩ до електронна информация, независимо къде се съхраняват данните, стига компанията да е базирана на американска територия.

През юни Европейската комисия получи мандат да започне преговори за трансграничен достъп до електронни доказателства между ЕС и САЩ.


Анкета

Ще си купите ли елха за Коледа?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.