Гешев и Кьовеши обсъждат Европейската стратегия за борба с корупцията

03-12-2019           

Избраният за главен прокурор Иван Гешев и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши участваха в Брюксел в дискусия за създаването на обща европейска стратегия за борбата с корупцията и организираната предостъпност. Още от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Лаура Кьовеши за първи път се появи в Европарламента в качеството си на европейски главен прокурор. Пред правната комисия тя заяви, че ще работи за това Европейската прокуратура ефективно да започне работа до края на следващата година и ще започне да се занимава с над 1000 дела.

 „Въз основа на моя опит в борбата с финансовите измами знам, че ще се сблъскаме със силни и опасни хора. Затова искам Европейската главна прокуратура да бъде напълно независима, ефективна и силна институция. Институция, на която гражданите да вярват., каза Лаура Кьовеши - европейски главен прокурор.

Евродепутати зададоха въпроси към Иван Гешев, свързани избора му за главен прокурор, с протестите в България, с Апартаментгейт и с делата, по които е работил. Според него самия процедурата по избора е била прозрачна и е прецедент в ЕС.

 „Да имаше протести. Казаха - масови, но не бих могъл да се съглася с тази теза. За мен е ясно, че зад голяма част от тези протести стоят засегнати интереси от работата на прокуратурата през последните години и аз ги възприемам като нещо нормално. Ако няма недоволни - това означава, че прокуратурата не си върши работата.“, заяви Иван Гешев - избран за главен прокурор на България.

По повод Апатаментгейт Гешев каза, че борбата с корупцията не е задължение само на една институция. Според него по този случай прокуратурата работи активно и спазва закона.


Анкета

Ще си купите ли елха за Коледа?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.