Горанов за болничните: Подобна е практиката в 2/3 от държавите в ЕС

15-11-2019           

Предложението за болничните е на управляващата коалиция и е в пакет, оттам нататък всичко друго е опит за създаване на напрежение в коалицията, което не съществува. Всеки има право да има позиция, но това е политическото ни решение. Това каза пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов, предаде  Novini.bg.

Това е технология и такъв въпрос няма смисъл. Нито г-жа Стоянова, нито народният представител от ВМРО присъстваха на заседанието на политическия съвет, което се проведе в 9.00 ч. в Министерски съвет, отчете Горанов. Двамата грешно коментират пакета от предложения, които вчера анонсирахме от страна на управляващата коалиция. Този пакет съдържа не само тази тема, която вие коментирате, а и темата за увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и мерки, свързани с подобряване на достъпа на деца до детски градини, заяви още Горанов.

Той посочи, че много анализи показват, че със сигурност ще се намали склонността за злоупотреби, тъй като подобна практика има в две трети от европейските държави. Това не е изолиран за България проблем. Голямо впечатление прави екстремалното нарастване само за няколко години при равен брой заети с близо удвояване на броя на дните във временна неработоспособност. Така че това е един проблем, който със сигурност трябва да бъде адресиран. Години наред си говорят работодатели, синдакати и специалисти и се вижда, че този проблем остава нерешен, заяви Горанов.

Във връзка с твърдението на ДПС, че това е скрито увеличение на социалните осигуровки, Горанов подчерта, че подобна практика е в 2/3 от държавите в ЕС. Ако се говори за баланс на системата, имайте предвид, че фондът за общо заболяване и майчинство, традиционно от години е на дефицит. В този смисъл осигурителната вноска за този фонд не покрива рисковете, които той покрива. Като свържем тази тема и с едно друго небалансирано решение, свързано с почивните и празнични дни, стимулите за нарушения и възможността за контрол са силно ограничени особено в малките населени места, където има много тясна връзка между общопрактикуващите лекари и тези, които предпочитат да ползват този механизъм за осигуряване на една няколкодневна почивка, да кажем в Северното гръцко черноморие, допълни още Горанов.


Анкета

Подкрепяте ли да се плащат данъци за апартаментите в Airbnb?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.