Лиляна Павлова не е ли виновна за ремонта на язовир "Студена"?

16-01-2020           

Властта насочва вниманието ни към „Стомана„ , а не към ремонта на Лиляна Павлова за водната криза в Перник! Защо?

От действията на цялата държавна машина е видно, че се обвинява „Стомана Перник “ за бедствието с водната криза в Перник. Разбира се, че „Стомана“ имат вина и то се видя, след като показаха тръбата с развален кран, откъдето предприятието се е снабдявало с вода, без да плаща за милиони левове.

Въпросът обаче е къде са 32 милиона, които тогавашния министър на регионалното министерство Лиляна Павлова обяви по всички медии, правейки си пиар за ремонт на язовирната стена с нов метод на водолази?

Запознати смятат, че водолази май не е имало, а ремонта се е извършил по традиционен начин, ако въобще се е извършил, но комичното е когато се обяви в опит на търсене на причина, за да се покрие истинската,че 70 процента се губят по водопроводната мрежа на града, като премиера дори каза, че най – новата тръба е от 1952 година. 

Граждани на Перник разпространиха наскоро отворено писмо, в което казват, че не вярват, че ремонтът е бил направен от водолази, без водата да бъде източвана.

Ремонтът

Ремонтът на язовирната стена започва през лятото на 2017 г. Той трябваше да приключи до ноември 2018 г., но беше удължен до края на тази година. Ремонтът е наложителен. Язовирът не е ремонтиран от 1955 година, когато е построен. Максималният му обем е 25 млн. куб. м., но точно заради лошото състояние на стената МОСВ в последните години забранява да се пълни повече от 21 млн. куб. м. За последно язовирът е бил толкова пълен през юни 2018 г. Тогава дори започва контролираното му източване, което е обяснено с обилните дъждове. 

След това източване се извършват много от строителните работи по стената и водовземната кула.

Възложител на ремонта е МРРБ, по това време с министър Лиляна Павлова. Търгът е спечелен от консорциум "Хидроконструкция–Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо (ХБМ)–Карпи", в който влизат румънска и унгарска фирма. Според прессъобщението, което самото МРРБ пуска, компанията е извършила над 50 подобни обекта в Европа, Азия и Южна Америка.

Цената за ремонта е определена на 32 млн. лв. Лиляна Павлова с гордост съобщава, че ремонтът ще се прави по-най-добрата технология - с водолази, без да се източва водата от язовира, без да се нарушава водоподаването към Перник и без да се влошава качеството на водата. Финансирането е със заем от Световната банка.

Технологията наистина е най-добрата, но е и най-скъпата. Подозренията в Перник са, че ремонтът не е правен по скъпия начин с водолази, а язовирът е полуизточен, за да си го прави компанията по най-лесния начин - на сухо.

Данни за нивото на язовира в периода на ремонта потвърждават тази версия.

За първи път в историята на язовира през юни 2019 година обемът му не надвишава 13 млн. куб. м. В същото време язовир Дяково се напълва до нивото, до което се е пълнил всяка година. 

По време на строително-ремонтните дейности се даде обещанието, че няма да се стигне до влошаване на качеството на водата, като ще се извършва и постоянен мониторинг. Уверението бе лично на  регионалния министър.

Днес продължава да виси въпросът каква е ползата от ремонта за 32 млн. лв. и кой носи отговорност за ситуацията след него. Пак питаме госпожа Павлова – къде са 32 милиона, които трябваше да са за водната инфраструктура на Перник?

 

Лиляна Павлова стартира проект за язовир „Студена“, финансиран с 32 милиона


Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.