Отвъд Стената: Среща пред Брандебургската врата между бивши „идеологически врагове”

09-11-2019           

Днес се навършват 30 години от падането на Берлинската стена. Събитие с огромно историческо значение, което промени бъдещето на Европа.

По този повод в Берлин вече цяла седмица се провеждат филмови прожекции, театрални постановки, концерти и дискусии. Кулминацията на тържествата е днес – тази сутрин канцлерът Ангела Меркел ще говори в „Параклиса на помирението”, издигнат на мястото на някогашната Берлинска стена.

Пред Брандебургската врата се срещат двама бивши „идеологически врагове” – полицаят от Западен Берлин Петър Даубе и колегата му от Източен Берлин Гюнтер Цие.

Преди 30 години двамата са на пост един срещу друг, разделени от Берлинската стена.

Три десетилетия по-късно двамата са близки приятели и пазят спомените от ноември 1989 г.

„Хората седяха отгоре – западноберлинчани, но и граничните полицаи бяхме тук. Хардлайнерите при нас все още се опитваха да държат контрола”, спомня си Гюнтер Цие.

„Тук бях на пост, на Брандебургската врата. Всички седяха отгоре на стената. Имаше много, които вече я разбиваха и къртеха части от нея. Народните полицаи от другата страна стояха безпомощни”, разказва Петер Даубе.

И двамата помнят своето първо преминавате в другата част на Берлин.

„Преживях нещо, което никога няма да забравя. Хората стояха по дължината на улицата и ме видяха: Човече, идва полицаи от Западен Берлин! И ме аплодираха. Така цялото ми пътуване от тук до Александърплац беше с аплодисменти. Това е преживяване, които дълбоко пазя в себе си”, казва още Даубе .

„Винаги казвах на моя шеф, че все някога ще доживея да мога да пътувам на Запад. Мислеха, че съм луд. Така че случилото се за мен беше неописуема радост. Ние сме един народ. Това е”, твърди Цие.

Година след падането на Берлинската стена Даубе и Цие се срещат на работа в един отдел. Между двамата полицаи, които дълги години патрулират от двете страни на Стената, започна приятелство, което продължа вече 30 години.

Източник: btvnovinite.bg


Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.