Първият ден от болничните да не се заплаща решиха управляващите

14-11-2019           

Първият ден от болничните да не се заплаща от 1 януари 2020 година. Това решиха управляващите на днешното заседание на коалицията, свързани с исканията на КНСБ в социалната сфера. Не е ясно кой е предложил промяната, но тя е приета от Изпълнителната комисия на ГЕРБ и трябва да бъде облечена в закон. За решението съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов, допълни го вицепремиерът и председател на ВМРО Красимир Каракачанов. Припомняме, че работодателите отдавна настояват първите три дни от болниците да не се заплащат. Така, според тях, ще се намалят фалшивите болнични на работниците.
В момента първите три дни на болничния са за сметка на работодателя, а размерът на обезщетението е 70% от осигурителния доход. Според работодатели обаче част от болничните са фалшиви, заради което първите три дни не трябва да се заплащат, както е в някои европейски страни. През септември подобно предложение направи Асоциацията на индустриалния капитал в България.
От думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов вторият и третият ден на болничния ще се заплащат по същия начин, както и сега. Според вицепремиера Красимир Каракачанов мярката цели да спре фалшивите болнични с цел удължаване на почивни дни.

Източник: duma.bg


Анкета

Ще си купите ли елха за Коледа?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.