Румъния избира нов президент

10-11-2019           

В Румъния се провежда първи тур на президентски избори. Очакванията са досегашният президент Клаус Йоханис да успее да спечели втори мандат. Социологическите проучвания показват, че той ще получи около 40% подкрепа на първи тур.

Още трима кандидати имат шанс да се присъединят към него на втори тур. Общо 14 души са се кандидатирали за президент на Румъния. Сред тях е и бившият премиер Виорика Дънчила. Тя и Дан Барна, лидер на опозиционния Съюз за спасение на Румъния, се борят в надпреварата за второто място на балотажа.

Вторият тур е планиран за 24 ноември. Проучванията отново отреждат победа за Йоханис, независимо срещу кого ще се изправи на балотажа. Преди пет години Йоханис победи на балотаж бившия премиер и бивш лидер на Социалдемократическата партия Виктор Понта.

С подкрепата на правителството на малцинството на дясноцентристката Национално-либерална партия на премиера Лудовик Орбан, съюзник, който спечели парламентарен вот на доверие в понеделник, Йоханис може да назначава прокурори, които да са сериозни в борбата с ендемичната корупция, смятат наблюдатели.

Преизбирането му може и да увеличи шансовете на Национално-либералната партия да формира коалиционно правителство след парламентарните избори догодина и да възстанови доверието на инвеститорите, влошено от няколко години.


Анкета

Ще си купите ли елха за Коледа?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.