Светът е в колосална опасност заради ядрените оръжия, предупреди Горбачов

04-11-2019           

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов предупреди, че светът е в "колосална опасност заради ядрените оръжия, държани от глобалните сили на фона на продължаващото напрежение след края на Студената война".

Последният глава на Съветския съюз спечели Нобеловата награда за мир през 1990 г. за историческия договор за намаляване на ядрените оръжия с Роналд Рейгън, от който президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегли тази година.

Решението на Горбачов да не изпраща Съветската армия в Източна Германия, когато Берлинската стена падна преди 30 години, се разглежда като решаващо за запазването на мира по време на Студената война.

Но той остава фигура на омразата за много руснаци, за това, че е позволил на Съветската империя да се разпадне.

88-годишният бивш политик заяви пред BBC в Москва, че светът не е в безопасност, въпреки миналите усилия за ограничаване на оръжията.

"Докато има оръжия за масово унищожение и особено ядрени, светът е в колосална опасност. Всички хора трябва ясно да заявят, че ядрените оръжия трябва да бъдат унищожени. По този начин ще спасим себе си и планетата", каза той в интервю, пише БГНЕС.

Горбачов добави още, че съперничеството през 20-ти век между Москва и Вашингтон е заменено от нови предизвикателства, които поставят света в състояние на перманентна война. "Това е хладна, но е война. Атмосферата е сбъркана“, каза той през смях.

Горбачов се превърна в критик на руския президент Владимир Путин и неговия твърд подход към вътрешната политика и международните въпроси.

Путин мощно стимулира военните разходи и се фокусира върху разработването на нови ядрени оръжия. 


Copyright 2014-2019 Скандал. Всички права запазени.