Възражда ли се Ислямска държава?

14-01-2020           

Йорданският крал Абдула II предупреди международната общност за възраждане на терористичната група Ислямска държава, като заяви, че тя се възстановява както в Сирия, така и в Ирак.

"Трябва да се справим с повторното появяване на ИД", заяви кралят. Абдула II също предупреди, че много терористи от ИД се движат от Сирия към Либия, особено чуждестранните бойци в терористичната група.

"От европейска гледна точка, доколкото Либия е много по-близо до Европа, това ще бъде важна дискусия в следващите няколко дни", заяви кралят в интервю за канал Франс 24.

"Няколко хиляди бойци са напуснали Идлиб (северна сирийска провинция) през северната граница и са се озовали в Либия. Това е нещо, на което ние в региона, а също и нашите европейски приятели ще трябва да обърнем внимание през 2020 г.", добави той.

Въпросът със справянето с членовете на ИД и техните семейства, задържани в Сирия, включително с чуждестранни членове на терористичната група, е спорен, като Турция твърди, че терористите, родени в чужбина, трябва да бъдат репатрирани в техните страни на произход.

Миналия месец Турция започна да депортира чуждестранни бойци, които беше заловила в антитерористични операции у дома и в чужбина, в техните страни на произход. Повечето от западните страни се колебаят да приемат граждани, присъединили се към терористичната група ИД.


Анкета

Ще изкара ли мандата си правителството Борисов 3?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.