Новини

Николай Денков към ГЕРБ-СДС: Спазете думата си и осъществете ротацията

   
Николай Денков към ГЕРБ-СДС: Спазете думата си и осъществете ротацията

Премиерът в оставка акад. Николай Денков направи обръщение по БНТ1 в 20. 00 ч. във връзка с приключилите преговори с ГЕРБ-СДС.

"За да изпълним дългосрочните си задачи преди 9 месеца се съгласихме с ГЕРБ-СДС, че правителството е със срок от 18 месеца, като в средата на периода ще се ротират премиерите, а министрите ще се ротират само по взаимно съгласие. Аз спазих обещанието си и на 6 март моята оставка беше приета. Преговорите за съставяне на МС показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяна на министри. Съгласно уговорката ни, би трябвало само ние с г-жа Габриел да сменим позициите си. Успоредно с това в хода на преговорите изработихме споразумение за реформа в Съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и ние сме готови да го подпишем. Обръщам се към ръководството на ГЕРБ-СДС и напомням за даденото преди 9 месеца обещание - вместо да хвърлят държават в хаос, нека спазят дадената дума, да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и министър на външните работи Мария Габриел без да променяме състава на Министерски съвет.", каза Денков.

По-рано днес предложената за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел обяви, че ще внесе писмо в Народното събрание, че оттегля кандидатурата си за министър-председател. ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат, каза на брифинг на ГЕРБ вицепремиерът и външен министър в оставка Габриел.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14