Свят

Външните министри на НАТО обсъждат създаването на нов фонд за Украйна

   
Външните министри на НАТО обсъждат създаването на нов фонд за Украйна
  БНТ

Външните министри от НАТО обсъждат днес и утре в Брюксел създаването на специален фонд в размер на 100 милиарда евро за следващите пет години в подкрепа на Украйна. В края на двудневната среща първите дипломати ще отбележат 75-ата годишнина от основаването на НАТО, както и 20-та годишнина от най-голямото разширяване на Алианса, когато България и още 6 държави станаха част от НАТО.

Вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел също е в Брюксел. В началото на срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обясни, че създаването на нов механизъм за Украйна цели помощта за Киев да стане по-независима от политически обстоятелства в държавите от Алианса.

Очаква се външните министри да обсъдят и кой ще бъде наследникът на Столтенберг на поста генерален секретар на Пакта. За да бъде избран, той трябва да бъде подкрепен единодушно от всички страни членки. 28-те съюзници, сред които и България, подкрепят кандидатурата на нидерландския премиер в оставка Марк Рюте за шеф на НАТО, но четири държави - Турция, Румъния, Унгария и Словакия все още се колебаят или са против.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14