Спорт

Нургюл от Торонто: Започнах добре, спокойна съм

   
Нургюл от Торонто: Започнах добре, спокойна съм

Новата звезда на българския шахмат Нургюл Салимова заяви, че все още трупа опит и се развива, но целта ѝ е един ден да бъде сред най-добрите в света. Това казва Салимова в интервю за сайта на Световната федерация по шахмат (ФИДЕ).

20-годишната българка започна с реми с украинката Анна Музичук в първия кръг на Турнира на претендентките за световната титла, който се провежда в канадския град Торонто. Победителката в надпреварата ще има възможност да играе мач за световната титла срещу настоящата ѝ носителка - китайката Цзю Вънцзюн.

"Партията с Музичук беше спокойна и не мисля, че се случи нещо значимо. Трябва да видя отново как премина дебюта, но бих определила играта като спокойна. Смятам, че това е добро начало за мен", каза Салимова, която е и най-младата участничка.

"Целта ми преди всеки турнир винаги е една и съща: да играя добър шахмат и да науча нещо ново. Голямата ми цел е да бъда сред водещите и най-силни играчи. Вярвам, че има време това да се случи. Сега се уча, набирам опит, опитвам се да играя добре и останалото не зависи от мен", добави състезателката от село Крепча с личен треньор Живко Жеков.

Салимова бе запитана и за това кои са хората, които я подкрепят, както и на какъв екип разчита в Торонто.

"Моята най-голяма опора винаги са моите родители, но те не са тук с мен. Тук съм с гросмайстор Иван Чепаринов и с гросмайстор Джем Каан Гьокеркан, който беше с мен и на Световната купа, от която успях да се класирам за този турнир. Щастлива съм, че те двамата са тук, защото смятам, че работим добре, вярваме си и сме добър екип. За пръв път съм в Канада и затова бях изненадана колко е студено тук. Лично аз предпочитам по-топлите места", завърши българката, предаде БНР.

От 21:30 българско време тази вечер Салимова ще играе с белите фигури с китайката Лей Тинцзие във втория кръг на турнира.

 


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14