Свят

В Германия вече лесно ще сменят пол и име

   
В Германия вече лесно ще сменят пол и име

Транссексуалните, интерсексуалните и небинарните хора в Германия вече ще могат много по-лесно да променят името и пола си в официалните документи - на базата на новоприетия Закон за самоопределението.

"Най-сетне възприемат транссексуалните хора сериозно", казва 38-годишната Мара Гери, след като Бундестагът прие Закона за самоопределението. Това стана с гласовете на 374 депутати, "против" гласуваха 251, а 11 се въздържаха. Медиите вече определиха деня като "исторически", съобщава "Дойче Веле".

Още от сутринта на поляната пред сградата на парламента в Берлин се беше събрала групичка от около стотина привърженици на законодателната промяна. За тях новият закон е победа в една доста дълго продължила битка за правата на транссексуалните, интерсексуалните и небинарните хора, посочва АРД в репортаж от събитието.

Смяната ще става просто с декларация

Новият закон позволява промяна на вписаните в официалните документи пол и лично име с обикновена декларация в службата по вписванията. Вече няма да е необходимо експертно становище, медицинско заключение или съгласието на съдия - все неща, които досега бяха задължителни, припомня изданието. Желаещите да променят името и пола си ще трябва да подадат известие в службата три месеца преди промяната.

Законът за самоопределението е една от няколкото социални реформи, обещани от либералното коалиционно правителство на канцлера Олаф Шолц, припомня агенция Асошиейтед прес и допълва, че законодателната промяна ще влезе в сила на първи ноември. Така Германия се нарежда сред страни като Белгия, Дания, Ирландия, Люксембург, Малта, Норвегия, Португалия, Исландия или Швейцария, които имат подобно законодателство. А първа специален закон за смяната на пола в официалните документи е приела Аржентина - още през 2012 година.

Досегашното законодателство е остаряло

Действащият в момента закон е приет преди около 40 години и изисква физическите лица, които искат да сменят пола си, записан в официалните документи, първо да получат оценки от двама експерти, които да са "достатъчно добре запознати със специфичните проблеми на транссексуалността". Освен това е необходимо и съдебно решение. Някои от разпоредбите в него, като например изискването за задължителен развод, стерилизация и подлагане на операция за смяна на пола, междувременно бяха отменени от Върховния съд на Германия.

Новото законодателство ще позволи на непълнолетните на 14 и повече години да променят името и юридическия си пол с одобрението на своите родители или настойници. Ако те не са съгласни, юношите ще могат да поискат от семеен съд да позволи промяната. За деца под 14 години родителите или настойниците им ще трябва да подават заявления в службата по вписванията от тяхно име.