Новини Свят

Джеймс О`Брайън: САЩ ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел

   
Джеймс О`Брайън: САЩ ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел

Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел, заяви в специално интервю за Българското национално радио помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О`Брайън.

Той започна поредната си европейска обиколка от България, където участва в среща за сигурността в Черноморския регион в рамките на Кримската платформа.

Посещението му дойде в момент, когато светът гледа към изострящата се ситуация в Близкия изток заради нападението на Иран срещу Израел. Фокусът на О`Брайън обаче е основно върху Украйна и помощта, която съюзниците от НАТО могат да ѝ окажат.

Изигра ли България ключова роля за стабилизиране на ситуацията в Черноморския регион и има ли възможност за подобрение?

България е фантастичен съюзник и партньор още от началото - когато започна пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 година. България помогна за сигурността в Черно море, което Русия искаше да превърне в руско езеро. София оказа много важна помощ на Украйна, за да се отбранява от незаконната руска агресия.

България помогна на украинските граждани, които избягаха от руската инвазия, да намерят безопасно място за живот. Именно такъв тип солидарност трябва да проявяват партньорите и съюзниците. Една от целите на визитата ми е да благодаря на българския народ за всичко, което направи. Пристигнах и за да обсъдя със служебното правителство и необходимите последващи стъпки.

Притеснява ли ви възможността политическата нестабилност в България да окаже влияние върху подкрепата ни за Украйна?

Тази година изглежда навсякъде има избори. Затова, предполагам, България не направи изключение. Това е нормална част от диалога в обществото. Като гледам случилото се на скорошните избори и нагласите към основните политически сили, смятам, че основната част от българските гласоподаватели искат България да бъде нормална европейска държава, която следва основните послания на Европейския съюз и НАТО.

Това ми дава увереност, че изходът от ситуацията ще бъде силно и стабилно правителство, което ще продължи политиките, които дискутирахме. Да имаме "здравословен дебат" е добре за обществото. Именно това ни отличава от ревизионистките сили, каквато е Русия. Очакваме да чуем този дебат, но вярвам, че българското общество знае, че бъдещето принадлежи на ценностите, за които Украйна се бори.

В Съединените щати случва ли се този "здравословен дебат"? Задавам въпроса и от перспективата на помощта за Украйна, която е жизненоважна. Ще получи ли Киев най-накрая тези ключови 60 милиарда долара и колко дълго може да устои без тях?

От гледна точка на администрацията на президента Джо Байдън този пакет трябваше да бъде гласуван преди вече доста време. Сенатът го одобри със 70 гласа, което за нашата система е нечувано. Толкова е дълбока подкрепата ни за Украйна! Знаем, че имаме 70 процента от гласовете и в Камарата на представителите. Въпросът е кога председателят й ще реши, че е дошло време да подложи законопроекта на гласуване.

Оптимисти сме, че този момент ще настъпи. Един от въпросите е дали ще се раздели гласуването за помощта за Украйна от това за подкрепата за Израел. Вярвам, че хората ще осъзнаят, че става дума за две бойни полета в една и съща битка. Иран подкрепя Русия срещу Украйна и получава в замяна експертиза и финансови средства, които му помогнаха за нападението срещу Израел. Трябва да гледаме на това като на едновременно развиващи се процеси.

Възможно ли е след иранската атака срещу Израел и потенциална ескалация на напрежението в Близкия изток целият фокус да се пренесе натам и Украйна да бъде - да не кажа изоставена, но да се справя с това, което има досега или с много по-малка подкрепа и внимание?

Не, както президентът каза преди няколко месеца в малко по-различен контекст, ние - Съединените щати - можем да правим няколко неща едновременно. Отново ще подчертая, че тук има съвсем ясно припокриване - Иран е инициатор или подкрепя военни действия в две различни географски точки. Трябва да можем да отговорим и в двете ситуации, което означава - да осигуряваме допълнително помощ и за Украйна, и за Израел.

А ако Тръмп се върне в Белия дом? Това е въпрос, който всички в НАТО си задават?

Аз съм на достатъчно висока позиция, за да не мога да си позволя партийни пристрастия в моя отговор. Мога обаче да кажа, че от край време в Съединените щати се водят спорове кога трябва да помагаме на други държави и кога да останем настрана. В почти всички случаи сме стигали до решението да помогнем на тези, които са с нас.

Пример за това е 1941 година, когато дори Конгресът ни забрани да имаме по-голяма армия. Втората световна война беше в разгара си. В крайна сметка въпросът достигна до един човек - председателя на Камарата на представителите. Тогава той свиква спешно гласуване и успява да постигне промяна. Именно затова сега една от сградите във Вашингтон носи името му. Това е отношението ни към хората, които вземат правилните решения в точното време. Пред нас стои въпросът дали настоящият председател ще направи такъв избор.

Само че сега всички се питат - ще бъдат ли Съединените щати същият сигурен партньор в НАТО в зависимост от изхода на изборите през ноември?

Мисля, че ще получим този отговор през следващите няколко месеца. Намираме се в период, когато в Украйна изпитват известна нервност. Ходът на военните действия не се развива толкова добре за тях, особено в източната част на страната, където Русия просто се опитва да я унищожи. Когато този фронт се стабилизира, а това ще се случи, защото Украйна копае укрепителни съоръжения и преминава в отбрана, тогава руското настъпление ще бъде овладяно.

В същото време Украйна ще развие възможностите си да напада Русия в дълбочина. Мисля, че ще станем свидетели на това много скоро. Обявихме преди няколко седмици, че изпращаме известно количество оръжия. Ще видите, че ще става все по-трудно за Русия да продължи да напада.

Един от въпросите, които обсъждаме като съюзници, е как да бъдем сигурни, че Украйна ще разполага с достатъчно артилерийски боеприпаси и средства за противовъздушна отбрана, за да се справи през следващите няколко месеца. Но, да се върна към въпроса ви - когато наближи краят на годината и Украйна вече е укрепнала и произвела достатъчно оръжия, за да се стабилизира на бойното поле, Путин ще разбере, че независимо кой е начело на дадена държава от НАТО, Украйна ще може да устои.

През лятото ще имаме среща на върха на страните от НАТО, посветена на 75-ата годишнина от основаването на Алианса, където ще очертаем много ясен път за членството на Украйна. Това ще й позволи да се чувства по-сигурна в нашето партньорство, докато извършва необходимите реформи и се подготвя. Тогава решенията на определени политици ще имат по-малка тежест, защото говорим за институционална рамка, особено ако към това се добави и напредък по пътя на Украйна за членство в Европейския съюз.

Ще приключа отговора на този въпрос със заключението, че знаем, че този подход наистина работи. Украйна има своята противовъздушна отбрана. Икономиката й отново работи, износът е на предвоенните нива или много близо до тях. Това се дължи и на усилията на страни като България, Румъния, Молдова и Турция да обезопасят черноморските канали и да ги запазят отворени. Заради това видяхме например много високо ниво на заетост в Одеса преди Русия да започне скорошната серия от масирани атаки срещу черноморския град. Има реална икономическа дейност в икономическите центрове. Така Украйна става по-силна. И когато народът ѝ осъзнава, че върви по пътя към Европа, Путин вече ще е изгубил.

Какво мислите за идеята на главния секретар на НАТО Йенс Столтенберг да бъде създаден фонд от сто милиарда долара, с които да се помага на Украйна в следващите пет години?

Това е едно от предложенията, които Столтенберг направи. Най-важното е да сме сигурни, че Украйна е в състояние да продължава да удържа позициите си на бойното поле. Има няколко предложения. Всички те водят до едно много точно заключение - важно е Украйна да устои не само тази година, но и да може да продължи битката.

И последен въпрос - опасявате ли се от засилващото се руско влияние в държави като Унгария, Словакия, Сърбия и Северна Македония?

Ясно е, че Русия се опитва да използва дезинформация и да манипулира. Сега те прокарват наратива, че Путин е човек на мира и че ако не се стигне до мир, той ще разруши голяма част от Украйна. Иска да ни убеди, че това е неизбежно. Всъщност е пълна лъжа.

Донякъде зависи и от хората, които потребяват тази информация, да се запитат защо тези, които защитават подобна теза, използват руски източници на информация. Дали някой не е платен от Русия, за да прокарва тези идеи? Трябва да се запитат и за западните източници. Нека основаваме заключенията си на факти.

Възможно е Русия или някое приятелско правителство да основе мозъчен тръст, да купи медия или да плаща на определени инфлуенсъри да разпространяват определена информация в социалните мрежи. Както разбрахме наскоро от чешките и от белгийските власти, руснаците плащат и на определени политически фигури. Като потребители на новини, ако попаднем на откровен проруски наратив, трябва да се запитаме за причината. Тогава ще осъзнаем, че това е по-скоро шум, отколкото новина. Но трябва да работим заедно - правителствата с критично мислене, за да сме сигурни, че потребителите знаят, когато получават новини от хора, които търсят истината, за разлика от възгледите на хора, на които се плаща, за да предават определени послания.