Новини

Поругаха гроба на патриарх Неофит

   
Поругаха гроба на патриарх Неофит

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Мястото се намира под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".

Кръстът е бил изваден от гроба и част от него, както и част от мрамора, обграждащ мястото за вечен покой, са били счупени. Органите на реда са уведомени за случая и се предприемат действия по издирването на извършителите.

В събота е бил счупен и фенерът на гроба. В понеделник е била счупена част от плочата и кръста, но те са били възстановени. Епископ Поликарп заяви, че храмът е бил подлаган на многократни посегателства - крадена е и кутията за дарения. Многократно са подавани жалби в полицията. Тъй като ставало въпрос за пияни, дрогирани - ефект нямало.

Преди години е имало жива охрана в храма, но е махната заради липса на средства. Обмисля се мярката да се върне. От Софийска Митрополия обмислят и да сложат ограда около гроба на патриарха. Днес е постъпил стигнал в полицията. Предприети са действия по установяване на извършителите, заявиха от СДВР за NOVA. Епископ Поликарп и столичното свещенство отслужиха заупокойна молитва на гроба на патриарх Неофит. На 21 април в храм "Св. Неделя" ще бъде отслужена Заупокойна света Литургия и панихида по повод 40 дни от кончината на патриарх Неофит.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14