Икономика

Великден в Гърция ще ни удари по-сериозно по джоба тази година

   
Великден в Гърция ще ни удари по-сериозно по джоба тази година

Наближават великденските празници и поредица почивни дни, които по традиция българинът използва за по-дълга ваканция преди летния сезон. Една от най-честите дестинации за празнуване е Гърция, но този Великден ще ни излезе по-слено. Независимо дали ще изберете вътрешността на страната, острови или пък Северна Гърция.
Отиване и връщане с автомобил със среден разход на дизел или бензин от 10 на 100, транспортът ще ни струва около 200-250 лв. Бензинът в Гърция е по-скъп, вече е над две вро за литър.

Пътните такси са с 33% по-скъпи от миналата година. Вечеря в икономичен ресторант струва около 15-25 евро на човек, в по-луксозен ресторант ще стигне 50 евро.

Освен това ще плащаме по-скъпо и безалкохолните напитки. Новият данък е 24%, ако ги пием в заведение и 13% за вкъщи. Кафето и чаят остават с 13% данък до юни тази година, съобщава Bulgaria ON AIR.  

Спането също е по-скъпо

Три нощувки в стая за двама възрастни и дете в курортите в северната част на южната ни съседка излиза от около 700 лв. със закуска в по-нисък клас хотел и над 3 000 лв. за петзвезден хотел. Най-често цената за 3 звезди с включена закуска е около 1500 лв.

Освен това от тази година ще плащаме и нова такса настаняване на място, защото не се включва в пакетната цена. Нacтaнявaнeтo в xoтeл c eднa или двe звeзди щe ce тaкcyвa c 1,5 евро допълнително нa лeглo. Гocтитe нa тpизвeздни кoмплeкcи щe плaщaт пo 3 евро отгоре нa нoщyвкa, a лyкc oт чeтиpи звeзди щe cтpyвa дoпълнитeлни 7 евро нa вeчep.