Икономика

Говорят експертите: Какви имоти купуваме и има ли ръст на сделките?

   
Говорят експертите: Какви имоти купуваме и има ли ръст на сделките?

Според информация на Агенция по вписванията през първото тримесечие на тази година в няколко града в страната се отбелязва ръст в броя на сделките с недвижими имоти. Imoti.net попита няколко водещи агенции за недвижими имоти за техните лични наблюдения върху пазара на имоти в София, Варна, Бургас и Пловдив.

Какви сделки с недвижими имоти имахте в началото на годината?
Манол Минчев - Innovestate - София

През първото тримесечие на тази година отчитаме ръст на броя сделки с около 16%, спрямо същия период на изминалата 2023г. Наблюдаваме засилен интерес към двустайни и тристайни апартаменти в новостроящи се сгради, основно в източните и южни квартали на град София.

Отчитаме и потребление към вече завършени и обзаведени имоти, в сгради с разрешение за ползване. Наблюдението ни е, че след качествен довършителен ремонт и добро обзавеждане купувачите са склонни да заплатят една идея по-висока продажна цена, за сметка на времето, което ще им отнеме за завършване на имота. Реализирахме и сделки за няколко големи ваканционни имоти в областите Благоевград, София, Варна и Пловдив.

Мартин Кателиев – Матекс - Варна

Първото тримесечие на годината се характеризира със засилен интерес от страна на купувачите, но ограниченото предлагане на жилища затруднява техния избор. Сделките са приблизително 70% старо строителство и основно се финансират с ипотечен банков кредит. Малко повече от 30% от сделките са в новостроящите се сгради.  Покупките с инвестиционна цел са  една четвърт от всички с последващо отдаване под наем, при тези сделки мотивацията за покупка са отличната локация и състоянието на имота. Наблюдава се засилен интерес към къщи и парцели в близките зони (до 20 км) на град Варна. През първото тримесечие на годината се запазва темпото на сделките от първото тримесечие на изминалата 2023 година.

Иван Василев - Капитал Естейт - Бургас

През първото тримесечие имахме сделки с имоти от вторичния пазар на ваканционни имоти в област Бургас. Пазарът бе динамичен, но се забелязва забавяне в сравнение със същия период на миналата година. Основните ни клиенти за изминалия период бяха българи, чехи и семейство от Италия. В последните седмици отчитаме и засилен интерес на граждани на Израел. Очаквам летния сезон с интерес.

Ради Радев – Arco Real Estate - София

Ръстът на сделките се дължи на повишената активност на купувачите, отразена при нас с повишаване на броя на запитванията с над 20% повече в сравнение с последното тримесечие на миналата година. Отделно се разбра, че няма да се сбъднат негативните прогнози от началото на годината за повишаване на лихвите по ипотечните кредити и че като цяло няма икономически затруднения.

При нас преобладават сделките с апартаменти – 103. Другите ни сделки са с къщи – 7, с парцели – 15, с друг тип имоти – 2. Наблюденията ни са, че 70% от сделките с жилища са с имоти ново строителство, като остават да бъдат предпочитани двустайни и тристайни апартаменти.

Станислав Иванов - Армада Имоти - Пловдив

През първото тримесечие нашата статистика показва, че сделките ни са разнообразни по вид на продадените имоти, но се забелязва преимуществено покупко-продажба на имоти старо строителство, следвани от имоти на зелено, както и на чисто нови обзаведени жилища с цел инвестиция. По-малко като обем, но се осъществяват и сделки с извънградски имоти - къщи и парцели. Както показва статистиката в национален мащаб, така и ние в Армада Имоти отчитаме ръст на броя сделки през първото тримесечие на 2024г. спрямо 2023г., и дори спрямо същия период за предходни години.

Инж. Виктория Аврамова – Имоти Бг - София

Наблюдавайки сделките през първото тримесечие на 2024 г., в нашата агенция има регистриран ръст на продажбите, но не и с нивата от 14-15%, както е съгласно данните от Агенция по вписванията. Смятам, че за да сме напълно коректни не бива да правим прибързани изводи и прогнози за годината на база на броя сделки от първото тримесечие. Сключените нотариални актове от този период, и особено от месец януари, до голяма степен са отзвук и от периода от края на 2023 година. Традиционно, заради годишните отпуски и празниците, сделки се отлагат за началото на следващата година. Категорично много важен към момента е и факторът "ново строителство", при което сключването на сделка е по-скоро подписването на предварителен договор, а нотариалното производство и съответно вписването на собствеността в Агенция по вписванията е по-скоро очакваната формалност по финализиране на процес, започнал далеч преди това. Вземайки предвид нарасналия брой разрешения за строеж през 2023 г. и малко преди това, логично е да нараства и броя на формално финализираните сделки от пазаруващите "на зелено" през цялата 2024-та година. В този смисъл - статистиката от броя вписани сделки в Имотния регистър не ни дава ясна представа за моментното състояние на пазара и поведението на купувачите.