Новини

Главчев чупи рекорди с втора рокада в рамките на 24 часа: И Кирил Вътев си заминава от МС

   
Главчев чупи рекорди с втора рокада в рамките на 24 часа: И Кирил Вътев си заминава от МС

Премиерът Димитър Главчев предлага персоналният състав на служебния кабинет да бъде променен още веднъж, като Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните.

Длъжността да заеме Георги Тахов, предлага служебният премиер.

"В предложението си до президента Румен Радев премиерът Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора", се казва в официалното съобщение на Министерския съвет.

Предложеният за нов земеделски министър Георги Тахов е начело на фонд "Земеделие" от август 2022 г. Преди това е работил в данъчната администрация.

"Георги Тахов е роден през 1971 година. Завършил е езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик с немски език. е доктор по икономика, специалност „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка". Той притежава и магистърски степени по „Счетоводство и контрол" от ВФСИ „Д. А. Ценов", Свищов, „Право" от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий", както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред" от Академията на МВР. Специализирал е икономика и управление на промишлеността в Германия. Георги Тахов притежава дългогодишен управленски опит в Националната агенция за приходите.

В системата на данъчна администрация е от 1996 година. Започва в данъчна служба - Пазарджик, направление "Косвени данъци". Бил е последователно началник на сектор "Ревизии" и на сектор "Ревизии и проверки". На 1-ви януари 2006 година е избран за директор на Териториалната дирекция на НАП в Пазарджик.

От декември 2009-та, след обособяване на новата структура на НАП, Георги Тахов е земестник-директор на Териториална дирекция - Пловдив, в чийто обхват са 6 офиса в Южна България - Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян и Кърджали", гласи официалната биографична справка на Тахов.

Късно снощи Димитър Главчев поиска от президента Румен Радев да смени и министъра на външните работи Стефан Димитров. Като предложението на служебния премиер е постът във Външно да бъде поет от Даниел Митов.