Новини

Ученическото състезание Млади изследователи събира 80 отбора в УХТ

   
Ученическото състезание Млади изследователи събира 80 отбора в УХТ
  УХТ

Финалът на третото издание на най-голямото ученическо състезание у нас „Млади изследователи“ ще се проведе на 26 април 2024 г. в аула „Проф. Милен Бешков“ на Университета по хранителни технологии в Пловдив, инициатор и организатор на събитието.

За награди ще се състезават 80 отбора с ученици от 9 до 12 клас от училища в цялата страната, като най-малките са допуснати по изключение, посочи доц. Десислава Вангелова, функционален декан. Състезателите ще мерят сили в 4 тематични направления:

  • храни и напитки;
  • мехатронни системи;
  • икономика и предприемачество;
  • туризъм, хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг.

Според доц. Вангелова огромен е интересът към темите, свързани с екологията, зеленото предприемачество и кръговата икономика. Прави впечатление, че много са разработките, свързани с традициите и обредните хлябове, а също и влиянието на цветовете като иновация в сладкарството, посочи тя. Във фокуса на вниманието на децата са траханата и трюфелите в България, лечебните храни и напитки. Вече по традиция се вълнуват и от козметиката, както и от приготвянето на храни с нулев отпадък.

В сферата на туризма темите представят фестивалите на храните и виното, както и традиционните празници в различни населени места.

В областта на икономиката темите, които са ги привлекли, са балоните за пречистване на въздуха, роботи асистенти и стратегия за системи от вертикални насаждения. Любопитно е, че учениците разсъждават как да намалят отпадъците в училищата си, посочи доц. Вангелова.

Присъстващите ще могат да видят презентация за управление на роботизирана ръка, технология за съхранение на топлинна енергия, устройства за 3 Dпринтиране, биобоя - симбиоза между изкуствен интелект и биохимия.

Университетът осигури и награди за най-добрите участници, които ще бъдат връчени от преподаватели, учени и мениджъри на фирми от хранително-вкусовата индустрия, с чието съдействие се реализира състезанието.

„Интересът на бизнеса и браншовите организации към състезанието продължава да нараства, заяви доц. Вангелова. - Те са много впечатлени от инициативата на УХТ и тази година изявиха желание да се включат като оценители в конкурса и да участват в журитата, а на финала ще връчват наградите на най-добре представилите се ученици във всички направления.“

Ученическият конкурс стартира през 2022 г. с 24 отбора, но много бързо набра популярност и още миналата година отборите вече бяха 70. Най-важното е, че всички участват с огромен ентусиазъм и желание, подчерта тя.

И тази година състезанието ще се проведе заедно с Ден  на отворените врати, а за първи път съвместно с Майна Town се организира и Re:bazaar, където ще се предлагат продукти от изцяло рециклирани материали.