Анализи

Христо Орманджиев: Вотът на недоверие към служебно правителство нарушава практиката на КС

   
Христо Орманджиев: Вотът на недоверие към служебно правителство нарушава практиката на КС

Вотът на недоверие към служебно правителство нарушава практиката на Конституционния съд. За това алармира гл.ас. Христо Орманджиев, преподавател по Конституционно право във ВТУ.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че опозицията внася искане за вот на недоверие към служебното правителство. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". 

Искането е мотивирано с "безпрецедентна политическа намеса", което води до съмнение дали ще може да организира "честни избори".

По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че вотът на недоверие ще бъде внесен само ако президентът не смени служебния премиер Димитър Главчев.

"В случая сме изправени пред една екзотика. Тя е против решение номер 20 от 1992 г.  на Конституционния съдВ това решение относно правомощията на служебното правителство е посочено, че то не е обект на парламентарен контрол, който цели реализирането на политическа отговорност, което прави невъзможно реализирането на такава чрез ходове по искане на вот на недоверие или на доверие.

Новата редакция предвиди възможност президентът след консултации с политическите сили да избере кандидат за министър - председател, който пък да посочи състав на Министерския съвет. 

Това обаче не отменя решението на Конституционния съд", обясни Орманджиев пред БНР.

Без санкция на президента няма как да има промени в състава на служебното правителство, допълни той.

Ако има решение на НС, то подлежи на конституционен контрол, т.е. може да бъде сезиран Конституционния съд. Така експертът коментира гласуваната от НС оставка на шефа на НЗОК, въпреки че по-рано той я е оттеглил.