Свят

Исфахан – стратегическият ирански град, в който бяха чути експлозии

   
Исфахан – стратегическият ирански град, в който бяха чути експлозии
  google

Известен със своите дворци, джамии с мозайки и минарета – Исфахан е мястото, където през нощта бяха чути експлозии. Според Съединените щати Израел са отвърнали на иранската атака с дронове срещу града. Официално потвърждение и от двете страни и към този момент няма.

Извън красотата, Исфахан е център на военната индустрия.

Това е третият по големина град в Иран с прякор „Несф-е-Джахаан“, което в превод означава половината свят. Той се намира в центъра на Иран близо до планините Загрос.

Исфахан е бил столица на Персийската империя по времето на династията на Сефевидите. Той се пресича от важни търговски пътища, свързвали някога Китай с Османската империя и Персийския залив с Русия.

Градът е на 2500 години и в него се намират едни от най-големите забележителности в страната.

Снимка: iStock

В града и региона около него се намират фабрики за производство на дронове и балистични ракети. Сравнително наблизо е и ядреният обект Натанз – най-важният център за обогатяване на уран в Иран.

Би Би Си отбелязва, че ако атаките срещу града идват от Израел, то това е по-скоро предупреждение. Израелската армия иска да покаже на Иран, че е напълно възможно да удари една от стратегическите ѝ ядрени цели в сърцето на държавата.

Това не е първият път, в който градът е обект на възможна израелска атака. През януари 2023 г. Иран обвини Израел, че техен дрон е атакувал фабрика за муниции в централната част на града. Според данните атаката е извършена от квадрокоптери – малки дронове с четири перки. Подобни атаки бяха докладвани и в други части на Иран през последните години.

Израел нито потвърди, нито отрече да стои зад тези нападения.

Снимка: iStock

„Иранската армия значително покри случая с нападението от страна на Израел. Те предпочитат да се бият с тях в сенките, използвайки терористични групи и проксита, защото израелската армия значително ги превъзхожда“, коментира експертът по химически оръжия Хамиш дю Бретон-Гордън.

Иранските ВВС имат база на летището в Исфахан, където се намират част от вече застаряващите им изтребители F-14. Машините добиха световна слава след появата на филма „Топ гън“.

Иран се сдобива със самолетите през 70-те години на миналия век и някак успяват все още да ги поддържат.