Спорт

Петър Стойчев се закани да покори протока Молокаи в Хаваите

   
Петър Стойчев се закани да покори протока Молокаи в Хаваите

След като преплува протока Гибралтар, Петър Стойчев се насочва към Хаваите, за да отметне най-дългия маршрут - част от маратонско предизвикателство за плувци Ocean's seven. Това заяви той в студиото на "Тази събота и неделя" по bTV.

До седмици българинът ще се опита да преплува протока Молокаи, което ще бъде четвъртото успешно от общо седем плувания в открити води, част от световноизвестното предизвикателство за плувци. То включва Северния канал, протока Кук, канала Молокаи, Ламанша, Каталина, протока Цугару и Гибралтарския проток.

По негови думи всеки, който се включва в маратонско предизвикателство за плуване Ocean's seven, състоящо се от седем плувания в открити води, започва с Гибралтар, тъй като е най-краткото разстояние. В случая на българина заради теченията той и останалите плувци са преплували 16,4 км при температури от 15,8 градуса край бреговете на Гибралтар и 16,5 градуса по средата.

Затова и там често местата за участие в маратона са значително по-малко от желаещите. На Петър късмета му се е усмихнал, тъй като група британски плувци имали запазена дата - 15 април. Един от плувците обаче е пострадал непосредствено преди това. В последния момент българинът е получил обаждане да се включи към групата, за да заеме мястото на контузения британец. 

За всички състезания, които е преминал досега, Петър посочва като най-голяма трудност факта, че никога няма конкретна дата и час. "Отиваш на конкретно място и чакаш организаторите да дадат знак, че времето е подходящо", казва Стойчев.

Той посочи, че конкретно при Гибралтар става дума за много чиста вода с голямо изобилие на морски обитатели. "Връзката между Европа и Африка е едно прекрасно място, препоръчвам на всеки любител на природата да го посети", каза Петър.