Икономика

Нова електронна услуга на НЗОК – вижте каква е тя

   
Нова електронна услуга на НЗОК – вижте каква е тя

Нова електронна услуга позволява на българските граждани, осигуряващи се в други страни в Европейския съюз, да проверят здравноосигурителния си статус у нас. Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Услугата дава достъп на лечебните заведения, които са договорни партньори на Касата, до информацията за пациента при предоставяне на медицинска помощ.

За достъп до справката гражданите трябва да бъдат регистрирани в системата на НЗОК с удостоверителен документ, изготвен по правилата за координация на системите за социална сигурност (ПКССС).

Необходимата медицинска помощ се получава срещу представяне на съответен европейски или национален документ. Формулярът трябва да доказва, че гражданинът е регистриран в българската здравноосигурителна система като лице, осигурено в друга държава.

Услугата може да бъде намерена на интернет страницата на НЗОК.

От здравната каса напомнят, че при случаи на предоставяне на спешна и неотложна медицинска помощ на граждани, които се осигуряват извън страната ни, се прилагат разпоредбите на българското здравноосигурително законодателство.