Новини

Асен Василев: Стефан и Марин Димитрови не са посещавали Министерство на финансите, има камери

   
Асен Василев: Стефан и Марин Димитрови не са посещавали Министерство на финансите, има камери

Изслушват представители на Агенция „Митници“ и съпредседателя на "Продължаваме промяната" и бивш финансов министър Асен Василев във временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев бе привлечен в качеството му на обвиняем за участие в организирана престъпна група, част от която са бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова, Марин и Стефан Димитрови и задочно - Николай Николов, по прякор Паскал. Банкова също е с повдигнати обвинения.

Георги Господинов, началник на ГКПП "Капитан Андреево", в момента работещ на друга длъжност, направи кратко изложение по темата. "Придържам се към данни, които са излезли от пресцентъра и в медиите", обяви той и сподели как скандалът се отразява на него, семейството и близките му. Господинов изтъкна, че резултатите от работата на служителите на "Капитан Андреево" са безспорни.

„На „Капитан Андреево“ за три години успяхме да изградим положителен имидж, което е видно от резултатите. Не сме дошли да се хвалим, но през последните 3 години вървят в повишение“, заяви той.

"На фона на всички тези резултати се случи нещо доста неприятно за мен и колегите ми. Имаше едно  прессъобщение от Агенция "Митници", след което на следващия ден започнаха премествания на служители. Някои бяха командировани на над 100 км от родните им места. В това прессъобщение се говореше, че има информация от външни служби за корупционни практики в българските митници. Обвиняването на служители, които са съвестни, се отразява на техните семейства", посочи Господинов.

„На „Капитан Андреево“ работят едни от най-големите професионалисти в целия Европейски съюз“, заяви той.

Константин Бачийски попита дали на пунктовете са чували имената на баща и син Димитрови и "този прословут Паскал". Господинов отговори: "При изпълнение на служебните ни задължения не ни е ставало известно, че такива лица се занимават с контрабандна дейност, още повече, че това е работа на други служби".

„Тези лица (бел. ред. Стефан и Марин Димитрови) не са посещавали Министерство на финансите. Аз лично не съм се срещал с тях. Това го каза и новият служебен министър на финансите, когато тя беше тук“, посочи Асен Василев.