Икономика

Парламентът ще гласува облекчението за наемане на работници от чужбина

   
Парламентът ще гласува облекчението за наемане на работници от чужбина

Народното събрание се очаква утре да гласува на първо четене промените в Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ), внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, с който се цели оптимизиране на процеса по наемане на граждани на трети страни на сезонна работа. Те минаха вчера на първо четене в Комисията по вътрешен ред и сигурност и в Комисията по туризъм.

Промените са изключително важни за туристическия сектор и за предстоящия летен сезон, тъй като липсват кадри по Българското Черноморие. „Надяваме се утре законът да мине на първо четене и в зала, и да бъде подкрепен от всички депутати, защото е важен за туризма“, заяви пред TravelNews Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Той благодари за бързата и експедитивна работа на председателя на Комисията по вътрешен ред и сигурност Маноил Манев и на председателя на Комисията по туризъм Ертен Анисова, които скоростно са внесли промените за разглеждане. Алибегов се надява бързо да минат и на второ четене през комисиите и зала, за да влязат в сила преди ваканцията на депутатите заради парламентарните избори.

„На прага на летния сезон за ресторантьорския бранш в България най-сериозният проблем, с който се сблъскваме, е тежката процедура при наемане на сезонни работници от трети страни. Вносът на работна ръка е изключително тромав, с много тежки и бавни процедури, а български работници няма“, подчерта Ричард Алибегов. Според него с промените в закона ще се отпушат процедурите, които в момента отнемат до 6 месеца за издаването на работна виза на чужденци.

Служебният министър на туризма Евтим Милошев също присъства вчера на заседанието на ресорната комисия в парламента. Той обяви, че решаването на проблема със сезонните работници от трети страни е въпрос, който вълнува работодателските организации в туризма, които изпитват проблеми при попълването на дефицита на работна ръка. „Приемането на този законопроект е знак за това как депутатите подкрепят работата на работодателите в този сложен момент. Това би било безспорен успех, ако тези нормативни промени бъдат приети в оставащите два дни работа на този парламент“, подчерта Милошев.

Основните промени се отнасят до процедурата по предоставяне на възможност за дългосрочна и краткосрочната сезонна заетост. Законопроектът цели да се създаде правна възможност чужденец, който пребивава на територията на България и притежава разрешение за пребиваване, различно от единното разрешение за пребиваване и работа, висококвалифицирана заетост и вътрешнокорпоративен трансфер, да кандидатства за пребиваване, без да е необходимо да напуска територията на страната, се посочва в мотивите на промените.