Свят

Северна Македония избира нов президент

   
Северна Македония избира нов президент
  google

Република Северна Македония избира президент. Кандидатите са седем. Основните фаворити са настоящият президент Стево Пендаровски, издигнат от социалдемократите на Димитър Ковачевски, и Гордана Силяновска, която е кандидат на ВМРО-ДПМНЕ. 

В битката се включи и външният министър на Северна Македония Буяр Османи, номиниран от най-голямата албанска партия – Демократичен съюз за интеграция. Повече от един милион и 800 хиляди души имат право на глас. Ако нито един от кандидатите не спечели 51%, първите двама отиват на балотаж. Основната тема в кампанията беше вписването на българите в македонската конституция като условие страната да продължи преговорите за влизане в Европейския съюз.

„Мисля, че тези избори са наистина важни и че хората трябва да разберат, че пътят на Македония е пътят към Европейския съюз, но и че Македония си е Македония”, каза Аце Димитриевски - жител на Скопие.

Жителката на Скопие Магдален Завазновска очаква честен и демократичен вот и победа на по-добрия. „И се надявам, че двамата най-качествени кандидати ще отидат на втори тур”, каза Завазновска.

„Очакваме промени, само промени, и то към по-добро. Това досега не струваше нищо”, обясни Владо Цветкович от Скопие.

Право на глас на днешните избори в  РСМ имат 1 814 317 избиратели. Гласуването е в 3480 секции в страната.