Новини

Сергей Станишев се завръща в българската политика, но няма да участва в изборите

   
Сергей Станишев се завръща в българската политика, но няма да участва в изборите

Бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев няма да участва нито в предстоящите парламентарни избори, нито в европейските, но не се отказва от политиката. Решението си той съобщи по време на пресконференция в БТА броени дни след като БСП обяви листата си за предстоящите европейски избори, в която, очаквано, той не присъства.

Той изтъкна, че не е имал никакви очаквания да бъде предложен и припомни, че през 2019 г. въпреки многото номинации за него Корнелия Нинова решава да го премахне от листата. След натиск от Националния съвет ной е върнат в нея, а по-късно и избран за евродепутат.

"Не съм имал никакво съмнение, знаех че няма да бъда предложен за евролистата от това ръководство. Защото първи в БСП, още през 2018 г. се противопоставих на изкорубването на лявото, прогресивното и европейското съдържание и подмяната на БСП с "консервативно ляво".

Както "Дневник" писа още преди седмици, редица местни структури на БСП номинираха Станишев за нов мандат в Брюксел, но след посещения на представители на Изпълнителното бюро (тясното ръководство) на партията той е свален от списъка с номинации. До такава ситуация се е стигнало в Смолян и Стара Загора. По неофициална информация Станишев имал номинации от над 20 общински конференции, сред които тези в Плевен, Шумен, Габрово, Велико Търново, както и столичните райони "Връбница", "Лозенец" и "Надежда". Въпреки това в събота, когато се проведе последния Национален съвет, БСП подреди съвсем различна листа.

Някои от тези кандидати биха стояли по-добре в листата на "Възраждане", а не на европейска и модерна партия. 

Сергей Станишев заяви, че е имал възможност да е в листа за европейските избори, но е отказал подобна възможност, тъй като това би означавало автоматичното му изключване от БСП. Той отказа да отговори на въпрос какво означава връщането му в националната политика и дали ще създаде нов проект, или ще се присъедини към друг. 

"За мен политиката все пак е служене на обществото. Желание да промениш нещо към по-добро, да свършиш някаква конкретна работа. Решението ми ще е функция на това дали в българското общество има очакване и нагласа за по-различна политика от тази, която виждаме в момента. Политика, създаваща перспектива пред страната и стремяща се поне по основните направления да изгражда консенсус и да постига резултати. На взаимното уважение - дори между опонентите", каза още той.

Станишев е на мнение, че лявото няма да може да има силно представителство в следващия парламент заради неслучилото се широко обединение. Той е на мнение, че такова няма заради лично его и стари вражди. По думите му няма никакви съдържателни разлики между "Левицата" и БСП. Според него Ваня Григорова е постигнала успех в политиката на местните избори в София. Той обаче изрази съмнение, че резултатът ѝ ще се повтори на националните избори, "защото синдикализмът е добра отправна точка", но не е достатъчен. Бившият лидер на БСП изрази съмнения и за успех на евентуален проект около президента Румен Радев, тъй като "лидерските проекти са обречени на неуспех".

Изборите няма да решат нито един от фундаменталните проблеми

Бившият председател на Партията на европейските социалисти е на мнение, че предстоящия вот няма да реши и един от фундаменталните въпроси пред България. По думите му политическата криза става системна, институциите са делегитимирани и няма воля за обединяване на обществото по консенсусни и ключови сфери за националния интерес.

Според днешния наратив българите сме „соросоиди“ или „патриоти“, „пионки на посолството“, или „агенти на Путин". 

Според Сергей Станишев европейските избори ще бъдат "изцяло захлупени от грозната национална кампания".