Икономика

Офис сградата RichHill е купена от фондация, близка до Валтер Папазки

   
Офис сградата RichHill е купена от фондация, близка до Валтер Папазки

Офис постройката RichHill до Бизнес парка е купена от фондация "Михалева и семейство ". Продавачи са Любомир Минчев, Спас Шопов и Иво Евгениев, а действителният покупател най-вероятно е Валтер Папазки. И продавачът, и купувачът имат офиси в постройката, обект на договорката. 
В коронавирус годините офисите не бяха шлагер, по тази причина и покупко-продажбите с тях бяха екзотика. Тази година към този момент има първа огромна промяна на собствеността - през февруари притежателите на бизнес център RichHill Любомир Минчев, Спас Шопов и Иво Евгениев са продали едноименното сдружение на фондация " Михалева и семейство " с основател Ивелина Михалева, като самата тя е в хазартния бизнес, свързван с Валтер Папазки. 

Източници от пазара настояват, че договорката е станала при оценка на постройката малко над 40 млн. евро, като и продавачът, и купувачът дефинират тази информация за пресилена. Във всеки случай сумата очевидно е под офис договорката на 2021 година - при която новопостроената Park Lane в бизнес региона на " Хладилника " беше купена от наемателя си SAP Labs за 50 млн. евро. Ако има нещо общо сред двете транзакции, то е, че и купувачът на RichHill е наемател в постройката. Ивелина Михалева е акционер в " Евро геймс технолоджи " (ЕГТ), чиито офиси са в RichHill. ЕГТ е най-голямата българска компания в хазартния бранш - с доходи 300 - 400 млн. лева годишно и съвсем 2000 чиновници в групата компании, свързани с Валтер Папазки. Компанията създава и дава чартърен машини и съоръжение за хазартната промишленост, създава програмен продукт и продава главно за експорт. Разлика е, че в новата договорка купувачът е български. И то не сдружение, а фондация. 
Бизнес център " Ричхил " 
Офис центърът RichHill е оттатък Околовръстното шосе, в зоната към " Бизнес парк София ", покрай магазина на Decathlon и " Резиденшъл парк София ". Сградата е от два седеметажни офисни блока с общ сутерен и първи етаж и с двуетажен под земята паркинг с към 350 паркоместа. Разгънатата й застроена повърхност (РЗП) е над 27.5 хиляди кв.м. " В момента е в доста положително положение. RichHill бизнес център е една от най-високо софтуерните бизнес здания в България ", по оценка на Михалева. 
Реклама 
Открита е през декември 2018 година В сдружението вложител " Ричхил " мажоритарен притежател е Любомир Минчев с 50%, а останалата половина е разпределена сред разнообразни сдружения на Спас Шопов и Иво Евгениев. Проектант е " А и А архитекти " на арх. Асен Милев и арх. Ангел Захариев. 

Сградата има два съществени наемателя. Офисите на фирмите от групата на " Телелинк " на Любомир Минчев заемат към една трета от нея, а останалото е на " Евро геймс технолоджи " на Папазки. Според последния разполагаем доклад приходите на " Ричхил " за 2020 година са 6 млн. лева, облагата - 1.8 млн., а балансовата оценка на постройката и земята е съвсем 30 млн. лева 
По самодейност на купувача 
" Може да се каже, че самодейността за договорката беше от моя страна. Прецених, че би било стопански по-изгодно да влагам в бизнес, от който мога да получавам рационални и сигурни доходи от наеми ", сподели Ивелина Михалева пред " Капитал ". Тя е притежател на 45% от дяловете в " Евро геймс технолоджи ". Мажоритарен притежател на капитала е Мария Каменова с 50%. Останалите 5% са благосъстоятелност на шефа Владимир Доков. 

Михалева разясни, че решението не е обвързвано с някаква нужда от внезапно разширение на офисите на ЕГТ, въпреки през последните двадесет години компанията непрекъснато да се уголемява. " Наемните контракти на сегашните наематели към момента не са изтекли и те ще останат в постройката, докато преценяват ", добави тя. Любомир Минчев също удостовери пред " Капитал ", че наемните контракти на сдруженията му са до края на 2023 година и ще останат в постройката най-малко до тогава и при новия притежател. 
Реклама Семейна фондация 
Макар договорката да е приключена тази година, по нея се договаря от септември предходната година, а решението е взето още в края на 2021 година Фондацията " Михалева и семейство " е учредена два месеца преди решението за продажба - през октомври 2021 година в Дряново. В учредителния акт е посочено, че задачите ѝ са да се грижи за своя основател Ивелина Михалева, нейните родители и потомци, да пази историята на прародителите и така нататък След като всичко това бъде обезпечено, нейна задача е " да подкрепя физически лица, публични организации и институции в тяхната активност ". 

При учредяването фондацията е получила от Михалева подаяние 10 000 лева 

Михалева изясни пред " Капитал ", че договорката е станала през фондация, а не през сдружението наемател, тъй като в " Евро гейм технолоджи " акционерите са няколко и не всеки има предпочитание да влага в недвижими парцели. Подчерта, че решението е персонално нейно, влага персонални средства, няма банкови заеми и го прави от името на нейното семейство. " Фондациите в Европа и света са естествена форма за опазване на фамилното положение ", разясни тя. 

Що се отнася до цената на договорката, тя разясни, че е пазарна и става дума за " огромна сума пари, вложена в бъдещето, в миг, в който никой не е сигурен в каква посока ще се развиват цените на парцелите и наемните цени ". 
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Пазари 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Климат 3 Коментари и разбори 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Свят Реклама Коя е Ивелина Михалева 
Ивелина Михалева е известна като дамата до Валтер Папазки. Неофициално Папазки е прочут като контролиращ хазартния бизнес към " Евро геймс технолоджи ", в който влизат още игралните зали Winbet из страната и онлайн платформата за залаганияwinbet.bg. Консолидираните доходи на " Евро геймс технолоджи " надвишават 100 млн. лева за пръв път преди десетина години, а в най-силните интервали преди пандемията надминават 400 млн. лева, като чистият марж постоянно е от порядъка на 30 - 40%. 

Михалева взе участие с 50% в собствеността на " България хотел мениджмънт " от 2018 година дружно с Даниел Лечев (брат на депутата от Българска социалистическа партия Весела Лечева) и Мартин Велев (син на простреляния през 2007 година брачен партньор на Лечева Манол Велев), които са съперници на Папазки в хазартния бизнес. Въпросното сдружение има хотел " България " в Бургас. Тя сподели за " Капитал ", че има и други компании за вложения в недвижими парцели. Нейната " ВАНПИнвест " да вземем за пример се занимава със строителство - купува терени и построява здания, които продава или отдава чартърен. В момента има план на ул. " Хубча " в София. 
Триото продавачи 
До февруари 2022 година в сдружението " Ричхил " съдружниците са трима: Любомир Минчев, мажоритарен притежател и на софтуерната група " Телелинк " (чиито офиси са ситуирани в единия от двата блока); Спас Шопов и Иво Евгениев вземат участие през " СПС инвест " - на първия, " Александреа инвест груп " - на втория, и общото им сдружение " Рослин капитал партнърс - България ". 

Тримата са съакционери и в групата " Телелинк ". Минчев е притежател на 67% от акциите в сдружението, а Евгениев и Шопов държат по 4%. Компанията е учредена през 2001 година от Спас Русев (до наскоро притежател на БТК) и в началото Минчев е миноритарен притежател, само че преди 10 години той изкупува всички акции. През 2017 година реорганизира активността си, като отделя компании за другите сегменти и през 2020 година излиза на борсата, където са продадени общо към 21%. В началото на ноември 2021 година бе оповестено, че Любомир Минчев, Иво Евгениев и Спас Шопов имат желание да продадат над 51% от " Телелинк бизнес сървисис груп " ( " ТБС груп " ). Дни по-късно беше оповестено, че се договаря с United Group, компанията - притежател на БТК и " Нова тв ". Сделка не се случи и по информация на " Капитал " сега нов покупател не се търси, като приходът от офисната договорка също може да е охладил желанието за продажба.