Свят

За пети път: Владимир Путин положи клетва за нов шестгодишен мандат

   
За пети път: Владимир Путин положи клетва за нов шестгодишен мандат

Руският президент Владимир Путин положи клетва за нов шестгодишен мандат, предаде Ройтерс.

На официална церемония в Москва председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин му връчи символите на президентската власт, включително президентския знак - златен Георгиевски кръст с изображение на герба на Руската федерация и девиза "Полза, чест и слава" на златна верижка.

Церемонията по встъпване в длъжност не беше уважена от представителите на САЩ и много европейски държави заради продължаващата война в Украйна.

Това е петият мандат на Путин като президент, напомня ТАСС. Двата му първи мандата бяха с продължителност по четири години, а след гласувани поправки в конституцията на Русия, те станаха шестгодишни.

Първият си шестгодишен мандат Путин започна през 2012 г., а втория - през 2018 г.

След нови промени в конституцията през 2020 г. той успя да се кандидатира за изборите тази година, които спечели с рекорден резултат - 87,28% от гласовете.

Някои западни правителства заявиха, че преизбирането му е било опорочено, тъй като гласоподавателите не са имали реална алтернатива. Това обвинение беше отхвърлено от Москва, която твърди, че Путин се радва на огромната подкрепа на руския народ.

Започналият днес мандат ще приключи на 7 май 2030 г.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати