Икономика

Хаос на британски летища заради системата за паспортен контрол

   
Хаос на британски летища заради системата за паспортен контрол

Автоматизираната система за паспортен контрол отново работи на летищата във Великобритания, съобщи Ройтерс, позовавайки се на министерството на вътрешните работи.

Както отбелязват от ведомството, повредата е отстранена малко след полунощ. Няма признаци за кибератака и граничната охрана не е нарушена.

По-рано беше съобщено за хаос по летища в Обединеното кралство, свързан с електронните врати при паспортен контрол.

Някои от най-натоварените британски летища съобщиха, че граничните сили изпитват общонационален проблем, засягащ пътниците при паспортен контрол.

Телевизия „Скай нюз“ съобщи, че на летищата във Великобритания е възникнал масов срив в системата за граничен контрол. Летищата „Станстед“, „Гетуик“, „Хийтроу“ и „Манчестър“ потвърдиха проблеми със системата.

Представители на лондонските летища „Станстед“ и „Гетуик“ съобщиха, че са възникнали затруднения при функционирането на автоматичните врати за паспортен контрол.

Автоматизираната система за граничен портал се срина и през май 2023 г. причинявайки дълги опашки и многочасови закъснения за пътниците.

Граничните сили са правоохранителни органи, подчинени на британското вътрешно ведомство, посочва Ройтерс, цитирана от БТА. Те извършват паспортен контрол и управляват автоматичните врати за паспортен контрол.