Новини Свят

Путин изтегля руските войски от Армения

   
Путин изтегля руските войски от Армения

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че руският президент Владимир Путин се е съгласил да изтегли руски войски и граничари от различни части на Армения, предаде руската агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс, съобщи БТА.

Путин и арменският премиер Никол Пашинян са постигнали споразумение по въпроса на двустранна среща в Москва, допълни Песков, посочва Ройтерс. Съобщението последва изтеглянето на почти 2000 руски миротворци от района на Нагорни Карабах, който Азербайджан си върна от Армения със сила през септември миналата година.

Изтеглянето на руските сили сложи край на многогодишно руско военно присъствие в района, което осигури на Москва военна опора в стратегическия регион на Южен Кавказ. Армения поиска от руските граничари да напуснат и постовете си на главното летище на страната в Ереван от 1 август.

"През есента на 2020 г. по искане на арменската страна наши военни и граничари бяха разположени в редица арменски региони. Пашинян заяви, че днес, поради променените условия, вече няма такава необходимост, така че президентът Путин се съгласи и беше договорено изтеглянето на нашите военни и граничари", каза Песков пред Интерфакс.

Информационната агенция „Спутник Армения“ цитира високопоставен арменски политик от управляващата партия, според когото Путин и Пашинян са се договорили руските сили и граничари да се изтеглят от пет арменски региона.

Руски граничари обаче ще останат на границата на Армения с Турция и Иран по молба на Ереван, съобщава Интерфакс. Пашинян критикува Русия, че не се е намесила, за да спре азербайджанските сили в Карабах. Оттогава той публично поставя под въпрос традиционния съюз на страната си с Русия, която има редица военни съоръжения на територията на Армения, и започна да установява по-тесни връзки със Запада.