Българите масово считат, че COVID-19 e изкуствено пуснат

24-03-2020           

- Повече от 2/3 от хорат се боят за себе си и своите близки във връзка с коронавируса


- 3/4 твърдят, че са готови да жертват дори някои от своите човешки права, ако това ще помогне.


- Повечето народи застават зад правителствата си в тази битка.


- Но пък близо половината запитани се съгласяват, че заплахата от коронавируса може и да е преувеличена.


- Хората по света не знаят какво да очакват в близките седмици - лошо или хубаво - като малко по-ясна в момента изглежда лошата перспектива.


- Хората не знаят и дали разпространението на този вирус е нечие умишлено дело, но изглежда вярват, че не е.

Това показва експресно изследване на Асоциация „Галъп интернешънъл" във връзка с COVID-19, в което са интервюирани 24 652 от 28 държави по целия свят. Изследването е завършило вчера и е пуснато на сайта на българския център за обществени и политически изследвания "Галъп интернешънъл".


КАКВО СМЯТАТ БЪЛГАРИТЕ?

Българите се боят да не се заразят с коронавируса близо до нивата на останалите 27 страни - 62% у нас казват, че по-скоро се страхуват или сериозно се страхуват те или техни близки да не се заразят.

Българите обаче са и сред народите, които в най-голяма степен намират опасността за преувеличена - общо 72% у нас смятат така - при 49% средно за всичките 28 страни. Сходно с нас мислят в близката ни Северна Македония, а и в Босна и Херцеговина - страни, които като че ли засега остават далеч от пиковите бройки случаи, за разлика от Западна Европа, където и заплахата не се възприема като преувеличена.

60% у нас намират, че правителството засега се справя малко или много добре, а 37% - че не се справя или даже съвсем не се справя. Останалите се колебаят. И тук страната ни се оказва близо до средното за всички разгледани страни отношение.

83% от българите са готови да се лишат и от определени свои права в името на сдържането на заразата.

Попитани какво си представят в рамките на месец, 42% у нас смятат, че най-лошото предстои, 27% не очакват промяна, а за 29% най-лошото е зад нас. Мненията по света пък са на практика поделени.

България е под средните стойности по употреба на предпазни маски и в „златната среда" по употреба на ръкавици (15%), но е сред „отличниците" по употреба на дезинфектанти за ръце - използват ги 2/3. И при миенето на ръце сме „шампиони" (или поне така твърдим). В опитите за социалната изолация също сме над средните, а в директната самокарантина - сме в средата.

Българите обаче са най-големите привърженици на хипотезата, че някой наистина стои зад разпространението на вируса. 58% у нас смятат така, 30% са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят. Най-близо до нас по брой привърженици на теорията за конспирация около COVID-19 са Армения (56%), Македония (53%) и Еквадор (52%) - (виж.таблиците по-долу).

Така се оказва, че българите показват готовност да се самоограничат, подкрепят дейността на властите и се готвят по-скоро за лоши сценарии (макар и без паника), но и имат едно наум - дали пък опасността не е преувеличена. Традиционната тукашна недоверчивост е може би налице, макар да не пречи на вземането мерки. Тази недоверчивост явно ни кара засега да мислим, че май сме и жертва на нечий план.


СВЕТОВНИТЕ ТЕНДЕНЦИИ

Общо 67% споделят, че се боят, че те или техните близки могат да се заразят: 38% декларират, че се страхуват, а 29% признават, че се боят много.

Сред най-спокойните общества остават и немци и швейцарци, както и гражданите на Афганистан - с приблизително равни дялове на страх и кураж. Върховите стойности на боязън, очаквано, са в Италия - общо 90% малко или много се страхуват от заразата. Сходно обаче изглежда положението и в Индонезия.Положителните оценки за правителствата в изследваните държави са 62%, а отрицателните са 32%. Изглежда, че най-доволни от реакцията на държавната власт са жителите на Австрия с 88%, изразяващи различна степен на одобрение към предприетите от правителството мерки. Следват Индия (83%), Палестина (80%), Нидерландия (79%) и т.н.

Най-недоволни от реакцията на своите правителства по повод коронавируса са в Тайланд - 76% по-скоро или напълно несъгласни с твърдението, че властта им се справя добре в текущата ситуация. Следват Япония с 62% удовлетворени и 23% неудовлетворени, САЩ, където удовлетворените от държавните мерки са 42%, а недоволните са 46% както и Германия - където 47% от анкетираните по-скоро смятат, че държавните мерки са адекватни, но 44% са на обратното мнение.

Удовлетвореността от правителствените мерки явно по-скоро няма връзка с броя на заразените, а с перспективите във всяко едно конкретно общество. Италианското общество, например (72% оценяващи позитивно дейността на правителството си в тази ситуация), е сред най-доволните от мерките на правителството, още по-доволно изглежда австрийското и т.н. Явно в по-засегнати или застрашени страни личи и най-инстинктивна солидарност с правителствените усилия. Влияние, разбира се, оказва и конкретната политическа ситуация във всяка една страна.Балканските народи са и онези, които в най-голяма степен намират опасността за преувеличена - общо 73% смятат така в Босна и Херцеговина и Северна Македония, в България - 72%. 49% е общата стойност за всичките 28 изследвани страни. Очаквано, на другия полюс са французи, нидерландци, австрийци, италианци - с над 70% мнозинства, които по-скоро не смятат или дори съвсем не смятат, че опасността е преувеличена.

По този въпрос съществена роля явно и играе броят на официално обявените доказано заразени на глава от населението в дадена страна.


Анкета

Трябва ли да се удължи извънредното положение?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.