Човечеството под заплаха: Права ли е Грета Тунберг?

21-02-2020           

В България зимата дойде два пъти - веднъж през декември и веднъж през февруари. Почти забравихме къде се намират дебелите ни дрехи. Дори в планините снегът е недостатъчен. Дъждовете също са кът. Често явление са температури от 10-15 градуса в месеци, в които термометрите трябва да отчитат същото, но с отрицателен знак. Отвсякъде ни заливат плашещи кадри на полупразни язовири. Всички се подготвяме за жежко и безводно лято. Необичайно топлата зима не е явление само за България, а за цяла Европа. Западните ски курорти, обикновено затрупани с дебела снежна покривка през зимата, провеждат състезанията си върху изкуствен сняг.

Изминалият месец януари е бил най-топлият регистриран някога на планетата показват данните на Европейската служба за климатични промени "Коперник". Средните температури в Европа са скочили с над 3 градуса.

Последното десетилетие също така е било най-топлото, откакто се извършват подобни измервания. През 2019-а са отбелязани 400 световни рекорда за най-високи температури в историята на човечеството. Ако тази тенденция продължи, до 2100 година средната температура на атмосферата ще се увеличи с 3-5 градуса, сочи проучване на Световната метеорологична организация.

ООН предупреди, че ако средната температура на атмосферата се покачи дори само с 1,5 градуса, ни грозят сериозни климатични промени - нивата на световния океан ще се покачват, хранителната продукция ще намалее и животинските видове ще изчезват.

Учените, които се занимават с изследване на климата, са единодушни, че основна причина за затоплянето този път е дейността на хората.

Твърдението им се оспорва от дениалистите (отрицателите) на климатичните промени. Според тях причина за това е Ел Ниньо. Антиклиматичните настроения дори твърдят, че много водещи учени поставят под въпрос изменението на климата. Това всъщност е един от климатичните митове. Проучване доказа, че над 97% от активните климатолози са съгласни, че човешката дейност затопля планетата. 

Всъщност антиклиматичните дебати се поддържат изкуствено от индустрията на изкопаемите горива в опит да предотвратят намаляването на емисиите на парникови газове от потреблението на изкопаеми горива. Към този хор се присъединяват и десните националисти, показва проучване на Центъра за изследване на изменението на климата (CEFORCED). Според дениалистите глобалното затопляне е спряло през 1998 г., въпреки всички данни за множество много по-топли години след това.

Дениалистите са особено успешни в САЩ, където са разположени силните корпорации за фосилни горива. В кампаниите си последните намериха силен поддръжник в лицето на американския президент Доналд Тръмп, който обеща да възроди въгледобивната промишленост на всяка цена.

Около 80% от цялата енергия, която се купува и продава в света, е петрол, въглища или газ. Световната икономика работи с този вид енергия, която е пагубна за Земята. Това прави изследванията на климатологията проблематични за мощните компании в индустриалните държави.

Друга опорна точка на дениалистите са предишни глобални затопляния в историята на нашата планета. Земята наистина е имала повече от веднъж периоди на екстремно затопляне. Полюсите са замръзвали и са се размразявали и отново са замръзвали.

Промените на климата са част от живота на земната атмосфера - тя е жива система, която не може да има постоянни показатели, затова и в историята на Земята климатът неведнъж се е променял рязко. Преди 56 милиона години, например, светът е бил в средата на един изключителен период на глобално затопляне, наречен Палео-еоценски термален максимум, когато Земята е била толкова гореща, че дори при полюсите е имало почти тропически температури. Това затоплящо събитие е било причинено от вулканична активност и предизвиква климатичен хаос и повсеместна смърт. Около 95% от морския живот и 70% от земния живот изчезват.

Сега планетата ни отново се нагрява, но съвременните промени на климата имат различен характер. 

Проучване показа, че през последните 2000 години единственият път, когато климатът по целия свят се е променил по едно и също време и в едно и също направление, е бил през последните 150 години, когато над 98% от повърхността на планетата се затопля. По време на Палео-еоценския термален максимум, считан за изключително бърз случай на затопляне, за повишаването на температурите са били нужни от 10 000 до 20 000 години. Прогнозите сочат, че бъдещото прогнозирано затопляне може да бъде безпрецедентно в сравнение с предишните 5 милиона години.

Това е най-голямата разлика между днешните климатични промени и тези в миналото. Това и прави последиците от сегашните климатични промени толкова трудно предсказуеми. Картината изглежда катастрофална, а страховете на хората нарастват все повече. За успокояването на страстите не допринасят и световните лидери. Те неспирно изразяват своята загриженост, но усилията им твърде бавно се превръщат в реални действия.

На срещата на Г-20 в Осака всички държави, с изключение на САЩ, подчертаха, че задълженията по Парижкия договор за опазване на климата са "необратими".  Подписалите го се задължиха да предприемат мерки, за да гарантират, че повишаването на глобалната температура ще е значително по-малко от 2 градуса по Целзий, а предвид сериозността на съществуващите рискове е необходимо да ограничат покачването на температурата до 1,5 градуса.

До февруари 2019 г. Парижкото споразумение за климата е ратифицирано от 194 страни и ЕС.

Европейският съюз вече отдели 25% от бюджета си за борба с климатичните промени. ЕП одобри предложения Европейски зелен пакт, в който европейската общност си поставя за цел да намали емисиите си на парникови газове с 40% до 2030 г. (спрямо 1990 г.) и да има нулеви нетни въглеродни емисии до 2050-а. Евродепутатите поискаха още по-амбициозни цели, като намаляване на емисиите до 55%.

Взети заедно страните в Европейския съюз заемат трето място в света по емисии на парникови газове. Изпреварват ги само САЩ и Китай с 40% от вредните газове в света. Тези две държави обаче далеч не са склонни да правят каквито и да било действия по ограничаване на парниковите емисии. Доналд Тръмп дори задейства едногодишна процедура по официално излизане от Парижкото споразумение за климата, тъй като то щяло да има неблагоприятни последствия за американския бизнес. На наскоро състоялия се форум в Давос Тръмп отново показа съпротивата си и призова да се отхвърлят „постоянните пророци на обречеността и техните прогнози за апокалипсис".


Анкета

Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас


       Виж резултатите

Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.