Димитър Манолов: Никому не е минавало през ум за 9-часов работен ден

11-01-2020           

Новината за 9-часов работен ден е абсолютно фалшива, каза за БНТ президентът на „Подкрепа" Димитър Манолов. "Няма такова нещо и никому не е минавало през ум", категоричен беше той.

Той смята, че това е пълен абсурд, особено при положение, че световните тенденции вървят в обратната посока.

 „Истината е, че ние имаме един проблем стародавен с полагането на извънреден труд дотолкова, доколкото в нашия закон е записано 86-а година,че извънредният труд е забранен. След това следва една система от ако, обаче и така нататък...“, заяви президентът на „Подкрепа"

Манолов обясни, че и при разговори с работодателите е станало ясно, че и те не са фенове на тази идея и има относително съгласие за това, че извънредния труд се заплаща изключително ниско.

Премиерът Борисов признава, че Европа ни натиска да спрем с въглищата. От друга страна ресорният министър обясни, че имаме толкова много въглища, че ТЕЦ-овете ще продължат да работят.

Ние въглищата трябва да ги спрем. Няма бягане. Въпросът е как ще ги спрем и с какво ще ги заменим.“, каза Манолов

Въглищата произвеждат между 40 и 60% от базовата и пиковата енергия в България. Разбира се, ще се разчита и на технологии. Въпросът не е само в това колко ще ни струва спирането на употребата им.

Предложението за различни минимални работни заплати в различните сектори Манолов е направил още през 2005 година. Той обясни, че го е направил в един различен контекст и в една различава среда, която вече не съществува.

В последните няколко години заради бойкота на работодателите по преговорите за минималните осигурителни доходи се разкъсаха всякакви взаимовръзки“, каза още Димитър Манолов.

loading...

Анкета

Трябва ли да се удължи извънредното положение?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.