Димитър Манолов: Никому не е минавало през ум за 9-часов работен ден

11-01-2020           

Новината за 9-часов работен ден е абсолютно фалшива, каза за БНТ президентът на „Подкрепа" Димитър Манолов. "Няма такова нещо и никому не е минавало през ум", категоричен беше той.

Той смята, че това е пълен абсурд, особено при положение, че световните тенденции вървят в обратната посока.

 „Истината е, че ние имаме един проблем стародавен с полагането на извънреден труд дотолкова, доколкото в нашия закон е записано 86-а година,че извънредният труд е забранен. След това следва една система от ако, обаче и така нататък...“, заяви президентът на „Подкрепа"

Манолов обясни, че и при разговори с работодателите е станало ясно, че и те не са фенове на тази идея и има относително съгласие за това, че извънредния труд се заплаща изключително ниско.

Премиерът Борисов признава, че Европа ни натиска да спрем с въглищата. От друга страна ресорният министър обясни, че имаме толкова много въглища, че ТЕЦ-овете ще продължат да работят.

Ние въглищата трябва да ги спрем. Няма бягане. Въпросът е как ще ги спрем и с какво ще ги заменим.“, каза Манолов

Въглищата произвеждат между 40 и 60% от базовата и пиковата енергия в България. Разбира се, ще се разчита и на технологии. Въпросът не е само в това колко ще ни струва спирането на употребата им.

Предложението за различни минимални работни заплати в различните сектори Манолов е направил още през 2005 година. Той обясни, че го е направил в един различен контекст и в една различава среда, която вече не съществува.

В последните няколко години заради бойкота на работодателите по преговорите за минималните осигурителни доходи се разкъсаха всякакви взаимовръзки“, каза още Димитър Манолов.


Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.