Иран призна за свалянето на украинския самолет

11-01-2020           

Иран призна, че "неумишлено" е свалил самолета на украинските авиолинии със 176 души на борда. Това сочат първоначалните заключения от разследването на иранските власти. Виновните ще бъдат подведени под отговорност, се казва още в документа. Президентът Хасан Рохани изказа съболезнования на семействата на жертвите и разпореди те да бъдат компенисирани.

В изявлението на генералния щаб на иранските въоръжение сили се казва, че става дума за "човешка грешка". То беше прочетено в ефира на националната телевизия. Самолетът на украинските авиолинии е ударен "случайно", защото е прелитал близо до военен обект. В документа се посочва, че това се е случило в "условия на повишена бойна готовност", заради очакваната реакция от страна на САЩ, след атаката на две бази с американски военни в Ирак. Външният министър на Иран поднесе искрените си съболезнования на семействата на загиналите.

Мохамад Джавад Зариф, министър на външните работи на Иран: Тъжен ден. Предварителните заключения от вътрешното разследване на въоръжените сили: човешка грешка по време на криза, причинена от американския авантюризъм, доведе до тази трагедия. Нашите искрени съжаления, извинения и съболезнования на нашите хора, на семействата на всички жертви, и на всички засегнати нации.

Първоначално Иран категорично отрече вероятността Боингът да е бил ударен от ракети. Инцидентът се случи малко след като Техеран изстреля десетки ракети по базите Ал Асад и близо до Ербил, където има американски военнослужещи. Иран обеща пълно разследване на авиокатастрофата и допълни, че ако не успее да разчете черните кутии на самолета ще търси съдействието на всички заинтересовани - Русия, Канада, Франция или Украйна. Ирански медии обаче разпространиха кадри, на които се вижда как мястото на инцидента се разчиства с багери, което повдигна въпроса дали така няма да бъдат унищожени важни доказателства.

loading...

Анкета

Трябва ли да се удължи извънредното положение?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.