Как здравната каса плати за онколекарство 1063 лв. на частна болница, а на държавна - 129 лв.

15-01-2020           

За едно и също онкологично лекарство законно Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е платила на частна болница седем пъти повече, отколкото плаща на държавни и общински лечебни заведения. Става въпрос за медикамент с международно непатентно име "Пеметрексед" (за лечение на рак на белия дроб - бел. авт.), който през м.г. е закупен от 29 лечебни заведения у нас от едни и същи производители на цени между 1063 и 129 лв. Най-високите цени, които обаче са в рамките на пределните цени в позитивния лекарствен списък, са платени в частни болници, а най-ниските - в общински лечебни заведения, в комплексни онкологични центрове и т.н.
За случая подробности днес даде управителят на касата Дечо Дечев, който обясни, че според него разликата в цените е възможна, след като през 2016 г. парламентът освобождава частните болници от задължението да обявяват обществени поръчки.
Законовата поправка е прокарана от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов с мотива, че се транспонира европейска директива. Според министъра на здравеопазването Кирил Ананиев обаче текстът в директивата не е ясен и не може да се тълкува еднозначно, както са направили депутатите тогава, а в момента има процедура от Европейската комисия (ЕК), според която България трябва да върне старото положение - частните болници да обявяват обществени поръчки. Такива законови промени ще бъдат предложени от ресорното министерство.

Единичен ли е случаят

Към момента в здравното министерство има информация за един такъв случай, макар че ще бъдат инициирани проверки в болници. Сигналът е подаден в здравната каса от един от четиримата производители на лекарството, който благодарение на влязъл в сила през м.г. нов механизъм забелязва, че касата е платила за лекарството повече, отколкото той е получил.
"Цените, по които производителят е продавал на търговец на едро, са еднакви за всички търговци. В цените, по които касата е плащала, след като този търговец на едро ги е продал на болниците, има огромна разлика и тя е от порядъка на 7 пъти в повече, отколкото производителят на лекарството е фактурирал на търговеца на едро", обяви още Дечо Дечев, като уточни, че касата не знае на каква цена търговецът купува от производителя, тъй като финансовите отношения са между болницата и касата.
От думите му се разбра, че въпросният търговец на едро, който е избран за доставчик на лекарството в частна болница без обществена поръчка, го е продавал седем пъти по-скъпо, отколкото го е купувал. След като отказа да съобщи имената на болницата и търговеца на едро, той обясни: "Връзка между производител и доставчик няма. Има връзка между болница и търговец на едро."
Сигналът е подаден, след като производителят разбира, че е получил много по-малък приход от платеното от касата за лекарството, но по новия механизъм при тези количества и суми е длъжен да направи отстъпки в цената.

Какво ще правят управляващите

За случая се разбра от интервю за "Дарик" на Дечо Дечев, чийто мандат като управител на касата изтича в края на февруари. Заради твърденията в него в понеделник БСП обяви, че ще сезира прокуратурата, а "Демократична България" призова всички данни по случая да станат публични. След като днес БСП и ДПС поискаха изслушване по темата на заседанието на ресорната комисия в парламента утре, председателят й Даниела Дариткова от ГЕРБ покани в Народното събрание здравния министър и управителя на касата.
След срещата управляващите обявиха, че ще направят всичко възможно за изясняване на случая и ще подкрепят законодателни промени за връщане на стария режим в частните болници. Кирил Ананиев обеща да инициира промени в Закона за обществените поръчки, според които частните лечебни заведения ще прилагат същите правила, както общинските и държавните.
Здравният министър ще изпрати писмо в Националната агенция за приходите (НАП) с искане за проверка на лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните лекарства.
"Изпълнителна агенция по лекарствата и Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти ще направят проверка на финансовите показатели на лечебните заведения при доставка на тези онкологични и онкохематологични лекарства и тях ще ги сравним с пределните цени по позитивния лекарствен списък", обяви още Ананиев. След приемане на вече внесени законопроекти в парламента ще има промени и в наредбата за цените./Дневник


Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.