Немските аутобани остават без ограничения на скоростта

14-02-2020           

Горната камара на германския парламент днес отхвърли предложението да се въведе 130 км/ч ограничение на скоростта по автобаните, съобщи FreiePresse. Идеята целеше да се понижат вредните емисии в атмосферата и да се понижат пътните инциденти.

Отхвърлянето на мярката бе очаквано предвид противопоставянето срещу нея на политици, шофьорски сдружения и автопроизводителите. От Клуба на германските автомобилисти (ADAC) изразиха съмнения, че понижаването на скоростта на движение по магистралите би помогнало наистина за ограничаване на климатичните промени.

Вицепредседателят на организацията Улрих Клаус Бекер дори изрази песимизъм, че такава мярка би довела до по-малко катастрофи, тъй като такова нещо не се наблюдава в съседни държави, където има ограничения на скоростта.

Опозицията от страна на автопроизводителите също не е изненада, тъй като те отдавна настояват, че по-адекватните мерки за опазване на околната среда е електрифицирането и дигитализирането на транспорта – създаването на автономни електромобили, които „общуват“ помежду си и със самата инфраструктура. Това би спомогнало и за справяне със задръстванията, обясняват производителите на коли./economic.bg


Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.