Нов рекорд: Най-богатите загубиха 139 млрд. долара за ден

25-02-2020           

Най-богатите 500 души в света загубиха общо 139 млрд. долара само за ден.

Това се случи по време на търговията в понеделник, след като пазарите отразиха страховете за световната икономика, предизвикани от вирусната епидемия в Китай, предава Bloomberg.

Това е най-голямото понижение в общото богатство на най-заможните хора в света, откакто информационната агенция следи този показател, а именно от октомври 2016 г.

Индексите S&P 500 и Dow Jones Industrial Average намаляха с над 3% през същия ден, което е най-висок спад от над две години насам. Основна причина за отстъплението са проблемите на властите по света да овладеят ситуацията с коронавируса.

Бернар Арно, председател на Борда на директорите на компанията за луксозни стоки LVMH, и Джеф Безос, основател на Amazon.com Inc, са най-големите губещи от спада на пазарите, като всеки от тях загуби над 4.8 млрд. долара.

Амансио Ортега, изпълнителен директор на Inditex SA - компанията-майка на Zara, както и останалите милиардери в топ 10 на най-богатите в света, загубиха по над 2.3 млрд. долара всеки.

Китай, където се зароди епидемията, оформя 40% от световния пазар на луксозни стоки. Френската LVMH увеличи пазарния си дял в Азия, без Япония, до 30% през миналата година.

За сравнение, през 2002 г. делът на френския конгломерат на китайския пазар възлизаше на 15%.

Поевтиняването на акциите удари особено тежко операторите на круизни линии, като Carnival Corp., Royal Caribbean Cruises Ltd. и Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. отчетоха спад в книжата си от около 9%.

Нетното състояние на председателя на Carnival Мики Арисън намаля с 406 млн. долара, до 10.6 млрд. долара. Стотици пасажери, които са били на борда на круиз на компанията в Япония, са заразени с коронавируса./investor.bg


Анкета

Трябва ли да се удължи извънредното положение?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.