ПГ на ГЕРБ предлага законодателни мерки за ограничаване на горенето на отпадъци

14-02-2020           

ПГ на ГЕРБ внесе промени в Закона за опазване на околната среда, свързани с изгарянето на отпадъци. Това заяви председателят на партията д-р Даниела Дариткова на брифинг в Народното събрание. 

"В интерес на здравето на гражданите във внесените промени превиждаме задължителна оценка на въздействието на околната среда от инсталациите за изгаряне на отпадъци. Това ще даде възможност да се произнесат всички компетентни институции, а гражданите ще се допускат в обществените обсъждания на съответните доклади. Промените дават сигурност, че всяко едно инвестиционно намерение няма да доведе до дейности, които замърсяват околната среда и поставят под риск здравето на хората. Нашето законодателство е синхронизирано с европейското по тази тема", каза още тя. 

"Превенцията е много важна, а внесените промените в Закона за околната среда включват оценка на въздействието на околната среда около инсталации, които изгарят отпадъци, независимо от обема и вида на отпадъка. Това е най-тежката процедура. По този начин се гарантира превантивният контрол", допълни председателят на Парламентарната комисия по околна среда и води и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

Към настоящия момент Законът предвижда задължителна процедура по ОВОС за инсталации, които изгарят над 100 тона на ден. Тези, които изгарят до 100 тона, са включени в приложение 2, което изисква преценка.

"В текстовете сме включили и експерименталните изгаряния на отпадъци. Който желае да прави това, ще стане след задължителна оценка на околната среда. Обществеността трябва да е запозната", разкри Василева. 

"Обсъдихме с колегите мерките за ограничаване и подобряване на контрола за недопускане на нерегламентирани отпадъци. Искаме във всички инсталации за изгаряне на отпадъци да има и видеонаблюдение. За нас стриктните мерки за контрол са изключително важни", завърши Ивелина Василева.

Припомняме, че вчера главният прокурор, екоминистърът и вътрешният министър направиха проверка в община Бобов дол за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. След едночасова среща с представителите на местната власт Гешев заяви пред журналисти, че има няколко проблема. Единият е със замърсяването на въздуха - гори се боклук заедно с въглища в ТЕЦ "Бобов дол".

Вчера стана ясно още, че Върховната административна прокуратура (ВАП) е възложила на министъра на околната среда и водите Емил Димитров извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС). Обект на проверката следва да бъдат: ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“. Всичките ТЕЦ-ове са собственост на бизнесмена Христо Ковачки.


Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.