Венцислав Мутафчийски: Колекторските фирми да преустановят временно дейността си

26-03-2020           

“Ще предложим колекторските фирми за събиране на сметки да преустановят временно дейността си“, Това стана ясно от сутрешния брифинг на ген.-майор Венцислав Мутафчийски.
Припомняме, че Асоциацията за защита на потребителите бе скандализирана от народните представители, които забравиха да вкарат в новия Закон за мерките при извънредно положение фирмите за събиране на вземания, т. нар. колекторски фирми. Дори в ситуацията, в която се намираме, тези компании продължават да работят и да тормозят гражданите. Те осъществяват психически и телефонен тормоз, след което заплашват със саморазправа. Асоциация на колекторските агенции в България обяви, че нейните членове продължават да работят при засилени мерки за безопасност. Всяка компания предприемала действия за гъвкаво работно време на ротационен принцип. Дори Камарата на частните съдебни изпълнители призова членовете си да прекратят временно всички принудителни събирания на задължения, публични продани на имущество, да се преустанови извършването на описи, както и налагането на запори на трудови възнаграждения и банкови сметки. Банките вече започнаха да въвеждат гъвкави схеми на плащане на кредити предвид извънредната ситуация, в която се намира България и света.
Над 1,5 млн. българи дължат повече от 3 млрд. лв. на колекторски фирми заради неизплатени дългове, лоши кредити или непокрити сметки, показват данните на Асоциацията за защита на потребителите. Агенциите събират вземания или лоши кредити за сметка на кредитора или за своя сметка. Това става чрез договор за цесия, когато фирмата изкупува задължението от кредитора, или когато финансова институция упълномощи фирмата да събере вземането вместо нея.


Анкета

Трябва ли да се удължи извънредното положение?


       Виж резултатите

Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.