За пръв път от години Луковмарш не се състоя

22-02-2020           

След забрана от Столичната община тази година Луковмарш не се състоя. Привърженици на генерал Христо Луков единствено се събраха тази вечер пред къщата, в която е живял в София и поднесоха венци и цветя. По-рано в столицата се проведе антилуков марш, разрешен от общината. И двете събития минаха без инциденти.

В България от 2003 г. насам организацията Български национален съюз "Еделвайс" провежда Луковмарш, който винаги е бил забраняван от Общината за провеждане, но организаторите намираха пролука в закона и го провеждаха. Тази година за първи път марш нямаше, а се проведе само церемония пред дома на генерал Луков, която е разрешена от управата на София.

Още през април миналата година от Българския национален съюз поискаха да им бъде разрешено шествие, но Столичната община забрани. Последва обжалване и Административният съд в София отмени забраната на общината. В последствие през август миналата година Столичната община разреши само церемония пред къщата на генерал Луков.

На паметната плоча на дома, в който е живял ген. Луков, е написано, че той е герой от Първата световна война, министър на войната и водач на Съюза на българските национални легиони. Тук е живял и е бил убит през 1943 година.

По-рано днес в центъра на столицата се проведе разрешено от Столичната община шествие срещу Луковмарш. Със скандирания "Не на фашизма" и "Не на страха" участниците в него преминаха през центъра на столицата.

И двете събития днес бяха съпроводени с много полиция, която ги охраняваше. И при двете събития имаше голямо присъствие на чужди граждани от Северна Македония, Румъния, Гърция.

Вчера полицията на летището в Дортмунд спря 9 крайнодесни германски граждани ,които са искали да летят за София. Временно са им били отнети паспортите за да не заминат от други летища .Подозренията са, са искали да участват в Луков Марш в София.

Прокуратурата поиска заличаване регистрацията на Български национален съюз "Еделвайс", който организира Луковмарш, но Софийският градски съд все още не се е произнесъл по това заличаване.

За първи път от 17 години благодарение на усилията на българските власти в борбата им с антисемитизма, нетърпимостта и речта на омраза бе предотвратено провеждането на факелното шествие на ултранационалисти и неонацисти, известно като Луковмарш, пише в позиция на Министерството на външните работи. Ето пълния текст:

Принципна позиция на Министерството на външните работи на Република България е винаги остро и категорично да отхвърля и осъжда прояви на крайни националисти и ксенофоби, каквато е и Луковмарш. В днешния ден България няма нужда от Луковмарш, от разделителни линии, подбуждане към нетърпимост, проповядване на нетолерантност и омраза, а от единство, толерантност и съпричастност.

Изразяваме надежда, че сега участниците и привържениците на Луковмарш са осъзнали, че подобни прояви са не само посегателство върху паметта за трагедията на Холокоста и нейните невинни жертви, но и опасно за всички ни насърчаване на радикализирани привърженици на ксенофобски възгледи и социопати, като убиеца от Ханау в Германия.

Призоваваме младите хора никога повече да не участват в такива събития, да не приемат сляпо крайно десните възгледи на техните организатори и да не допускат да бъдат манипулирани от човеконенавистнически идеологии.

МВнР на Република България приветства решението на Върховния административен съд, с което бе потвърдена заповедта на столичния кмет за забрана на Луковмарш. Подкрепяме действията на Софийска община и на правоохранителните органи по охрана обществения ред и спазването на законността, както и предприетите от Прокуратурата действия за забрана на основния организатор на Луковмарш - Български национален съюз „Едейлвайс“, който насърчава към насилие и омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност и антисемитизъм. Афишираните от организаторите, участниците и симпатизантите на марша възгледи не могат да бъдат приети като свободно изразяване на мнение, защото те са престъпления, съгласно българското законодателство и международните норми, и трябва да бъдат преследвани със строгостта на закона.

Министерството на външните работи ще продължи да дава своя принос в последователните усилия на българското правителство за борба с антисемитизма и езика на омразата в тясно сътрудничество с нашите международни партньори, за да се гарантира, че насилието и омразата нямат място в България, а прояви като „Луковмарш“ няма да бъдат част от настоящето и бъдещето.


Анкета

Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас


       Виж резултатите

Copyright 2014-2020 Скандал. Всички права запазени.