Шоу

Първа премиера след карантината в Театър "София"

  13.05.2020 08:44  
Първа премиера след карантината в Театър \

Театър "София" първи ще представи постановка на открито след края на карантината. Театърът в зала все още още остава забранен, но трупите имат право да изпълняват спектакли навън при необходимите предпазни мерки.

Първото представление, идващо само ден след края на извънредното положение на 13 май, ще бъде "Апетит за череши". Спектакълът ще започне в 20:30 часа на 14 май на открита сцена, намираща се в парка "Заимов", вдясно от главния вход на Театър "София".

Съобразно препоръката на културния министър да се предпочитат пиеси с минимум актьори на сцената - моноспектакли или такива с двама актьори, в "Апетит за череши" участват Симона Халачева и Юлиан Рачков.

Ще бъдат спазвани всички изисквания за безопасност в настоящата ситуация, а билети ще могат да се купят на касата на театъра от днес. С това обаче добрите новини от театър "София" не свършват. До края на месеца се очакват заглавията на още четири представления, които ще се играят на открито при спазване на всички мерки за безопасност. Програмата за юни и юли можете да следите във Фейсбук.

През юли Театър "София" ще покани своята публика и на премиера на открито. На 19 май започват репетициите за нов спектакъл с режисьор Теди Москов - "Няма да платим, няма да платим" от Дарио Фо.

По-рано и от Народния театър "Иван Вазов" съобщиха, че започват постановки на открито от 1 юни. "Правилно е да започнем срещите с нашите зрители, защото това е част от смисъла и същността на работата ни", коментира пред БНТ директорът на театъра Мариус Донкин.

Планът е да се започне с моноспектакли или представления с по двама актьори, за да се намали рискът от разпространение на коронавирус сред актьорския състав. В "Иван Вазов" имат готовност за такъв вариант, тъй като в програмата има 10 подходящи заглавия. Донкин обаче уточни, че постановките няма да са съвсем в познатия от минали години вид "Театър пред театъра".

Постановките ще се изпълняват на трите площадки от двете страни на театъра на първи етаж и в задния двор, който щял да бъде със спецификата на кафе театър. Билети ще се продават на една каса за зрители до 60 години и друга - за по-възрастните. За представленията ще се влиза от едно място и ще се излиза от друго. Зрителите ще трябва да носят маски и на входовете ще си дезинфекцират ръцете.

Проектът на Народния театър ще се осъществи с подкрепата на Столична община и идеята е да продължи поне месец.

Идеи за представления на открито обмислят и от Театър "Българска Армия"и Сатиричния театър .


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08