Икономика

Големите хотели с над 200 легла отписаха сезона за това лято

  14.05.2020 08:05  
Големите хотели с над 200 легла отписаха сезона за това лято
  bTV

Въпреки отмяната на извънредното положение и разрешението да работят, масово хотелите в страната не смятат да отварят поне до края на месеца. Готовност да отворят имат по-скоро градските хотели и базите, които работят целогодишно.

По-малките ваканционни хотели се канят да посрещат туристи след 1 юни, ако разбира се, имат потвърдени резервации.

Вече са утвърдени общите правила, по които хотелите и къщите за гости ще изхранват туристи.

Сред тях освен осигуряване на дезинфектанти, маски за гостите, е и изискването за параван на рецепцията, а в лоби зоните е забранено струпване на хора.

Задължително е обособяването на помещение за карантина.

В Слънчев бряг единични заведения ремонтират обектите в очакване на туристи. Повечето хотели не смятат да отварят.

„Големите хотели, които са над 200 легла, просто отписаха сезона за това лято“, коментира за bTV Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма.

Сходна е ситуацията и във Варна. Голяма част от базите по Северното Черноморие чакат да паднат ограниченията за пътуване в Европа.

„70% от туризма в България е по морето. 80% от тези 70% са от чуждестранни туристи. Ако ги няма чуждестранните туристи, обекти, които са с голям капацитет, е абсурдно да отворят и да разчитат само на вътрешен туризъм“, обясни Стоян Маринов, член на УС на Варненска туристическа камара.

В по-малките курорти като Поморие са в очакване на български туристи най-рано за 24 май. Някои от хотелите вече са въвели вътрешни правила за работа в условия на COVID-19. Например – ще стерилизират ключовете за стаите, а с портативни UV лампи ще се дезинфекцират масите и столовете, както и шезлонгите на басейна след всеки гост.

В това време хотелите в Банско отварят, но само на думи. Поне 10 дни са необходими на управата на едно от местата за настаняване, за да поръча материали за безопасен престой на туристите – в това число пластмасови разделители и термокамера.

„Преградни стени, ако решите да си поставите – обаждате се на доставчика, доставчикът не е готов. Благодаря на правителството и на министерството, че вдигнаха забраната, но аз мисля, че от днес за утре няма как да започне нашия бизнес“, обясни Бурхан Немутлу, управител на хотела.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05