Новини

Столичната ул. „Съборна“ става пешеходна зона

  15.05.2020 14:29  
Столичната ул. „Съборна“ става пешеходна зона

Емблематичната ул. „Съборна“ в сърцето на София ще се превърне в пешеходна. Това обявиха на главният архитект на града Здравко Здравков, зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев, кметът на район „Сердика“ Трайчо Трайков и независимият общински съветник Борис Бонев от „Спаси София“.

Доклад за промяната вече е внесен в Столичния общински съвет. Проектът е разработен съвместно между неправителствената организация и Общината. Предвижда се два участъка от ул. „Съборна“ – между пл. „Св. Неделя“ и ул. „Цар Калоян“ и между ул. „Леге“ и ул. „Княз Александър I“, да станат напълно пешеходни.

В междинния участък се предвижда запазване на автомобилното преминаване, реорганизация на паркирането и разширяване на тротоара, с което да се облекчи преминаването на пешеходците.

Днес бяха показани и визуализации на бъдещия изглед на улицата. Общинарите обясниха, че са взети предвид и нуждите на бизнеса, и на живущите в района, затова именно затова част от улицата ще остане отворена за преминаване на автомобили.

От „Спаси София“ уточняват, че в преобразяването на ул. „Съборна“ за първи път ще бъдат приложени принципите на съвременния тактически урбанизъм – с евтини мерки ще се получи красиво пространство за пешеходците. По улицата ще бъдат поставени елегантни кашпи с много зеленина, пейки, кошчета и други елементи на градската мебел.

Стълбовете за уличното осветление ще бъдат боядисани, осветлението подменено, а асфалтът – боядисан в цвят, сходен до този на плочките по тротоара, с което се получава обединение на двете пространства. Входът към Градската градина ще бъде разчистен от паркирани автомобили и ще бъде изградена първата в София широка пешеходна пътека.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10      
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48