Новини

Отпада забраната европейски граждани да влизат в България

  21.05.2020 21:13  
Отпада забраната европейски граждани да влизат в България

От утре, 22 май, отпада забраната гражданите на Европейския съюз и на страни по Шенгенското споразумение (включително Сан Марино, Андора, Монако̀ и Ватикана) да влизат на територията на България. Също така няма да бъдат поставяни под карантина влизащи в страната български и европейски граждани, когато те са заявили, че техният престой в страната ще е до 7 дни и са в някаква форма на лични взаимоотношения, става ясно от нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев, съобщава economic.bg.

Така на практика се разрешава туризмът, който често попада в рамките на седмица. Но същевременно чуждестранните граждани трябва да са в семейни взаимоотношения или във „фактическо съжителство с български гражданин“, за да се възползва от отпадането на карантината.

Няма забрана за влизане у нас и за лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваващи на територията на Република България и членовете на техните семейства.

От 14 дневна карантина се разминават и водачите на автобуси, извършващи международен превоз на пътници, както и водачите на товарни автомобили, които извършват или приключват международен превоз на товари и стоки.

Лицата, които не се поставят под карантина, както и лицата, които преминават транзитно през територията на страната, представят на органите на граничния здравен контрол декларация по образец, в която се задължават да спазват противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването на територията на България, както и, че са запознати с рисковете от заболяването COVID-19.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) определя място, на което трябва да престоят товарният автомобил и водачът, до отпадане на съответната забрана, в случаите, при които водачите на товарни автомобили, превозващи товари и стоки, предназначени за други държави, на които се разрешава транзитно преминаване през Република България, поради забрана от страна на държава, гранична на Република България, не могат да напуснат страната.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08      
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48