Skandal typewriter
Новини

Нинова сменя датата на вота за лидер без пленум

  26.05.2020 13:46  
Нинова сменя датата на вота за лидер без пленум

Лидерът на БСП Корнелия Нинова събира подписи от всичките членове на Националния съвет за рестарт на отчетно-изборната кампания в партията и насрочване на нови дати за прекия избор на лидер, но без провеждане на пленум, пише Dariknews.

Кампанията беше замразена заради пандемията и за да бъде възобновена, трябва да се събере Националният съвет.

Само преди три дни, на 23 май, Нинова е разпратила писма до всички 189 членове на Националния съвет, в които изисква от тях да й дадат писменото си съгласие за рестартиране на отчетно-изборната кампания преди избора на нов лидер, одобряването на нови дати за прекия вътрешнопартиен вот и за конгреса без преди това да заседава пленумът.

Изборът на партиен лидер вече е преместен за 26 септември, а конгресът се планира за 10 и 11 октомври.

Нинова посочва, че това решение е взето от Изпълнителното бюро на 22 май.

На онези, които искат спешен пленум, Нинова казала, че няма как преди преди 15 юни, защото такъв бил отговорът на здравното министерство на отправяните от ръководството официални запитвания.

"Решението се взема на подпис, тъй като е в сила забраната за провеждане на всякакви организирани събирания на групи над 10 /десет/ лица", обяснява Нинова в писмото и се позовава на заповеди на здравния министър. "ИБ на БСП ще свика редовно заседание на НС на БСП в първата седмица след отпадане на забраната за провеждане на всякакви организирани събирания на групи над 10 /десет/ лица или след въвеждане на изключение по мярката, даваща възможност за провеждане на заседанието", обещава още тя.

"Молим, вашата воля да изразите чрез подписване на решението на място в централата на партията на ул. „Позитано” № 20 или чрез вписване на имената си и подписване на приложения формуляр на решението, което след сканиране или заснемане да изпратите на имейл [email protected]", иска тя от членовете на Националния съвет.

Веднага обаче немалка част от социалистите в Националния съвет са отвърнали писмено, че това за тях е противоуставно решение "на подпис".

В устава на БСП такъв текст липсва. Сред първите реагирали с отказ да подписват решения задочно, а не в киносалона на "Позитано" 20", са Ана Пиринска и Явор Гечев.

На страната на Нинова пък е застанал Кристиан Вигенин, който твърди, че безспорно има основания тезата, че политически въпроси не могат да се решават от НС неприсъствено, на подпис, но в случая решението се отнася изключително до технически въпроси, свързани с актуализиране на графика по вече приети от НС политически решения.


Анкета

Носите ли маска?


Резултати
Видео
Кафява мечка е забелязана в парк в Испания за първи път от 150 години
 31.05.2020 17:12      
Видео
Протестиращи срещу полицейското насилие нападнаха и централата на CNN в Атланта
 30.05.2020 10:36