Новини

Дариткова: Имаме добра подготовка и за втора вълна на епидемията

  27.05.2020 08:54  
Дариткова: Имаме добра подготовка и за втора вълна на епидемията

България е добре подготвена и за втора вълна на епидемията. Това даде да се разбере шефката на здравната комисия Даниела Дариткова пред БНТ.

По думите й от медицинска гледна точка ще посрещнем евентуална втора вълна без проблем, защото медиците вече познават клиниката на заболяването. От гледна точка на икономиката – предизивикателствата още се изяснявали, но увери, че имаме добра подготовка и ще подходим спокойно.

Наистина беше предизвикателство, защото рядко се разболявам и в началото не мислех, че този вирус е нещо сериозно. Затова смятам че е важно да се слушат специалистите, каза Дариткова.

Според нея сме се справили добре в национален план с предизвикателството COVID-19. "Стойностите по заболеваемост и смъртност в България са едни от най-ниските в света. Това е глобалният показател, че се справихме. В рамките на тези месеци беше важно да се реагира според съответните показатели", заяви тя.

Дариткова поясни, че трябва да се възползваме от анализите, които ще направим за епидемията, за да може да подобрим някои от елементите на здравната система.

"България имаше позитиви в начина, по който се предоставяше медицинска помощ. Имахме достатъчно болнични легла, дори за интензивни грижи – нещо, което не видяхме дори в редица европейски страни. Достъпът до медицинска помощ в България е изключително улеснен, което помогна в борбата с епидемията", посочи Дариткова.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05