Новини

Истината за 113-метровия "Ай Тауър" - на Божков ли е строежът и защо го брани Мая Манолова

  27.05.2020 12:06  
Истината за 113-метровия \

 

Тези дни медиите гръмнаха с поредния скандал, за който институциите са сезирани още през 2017 година, но удобно са мълчали досега. Става въпрос за строежа на 113-метровата сграда „Ай Тауър“, който вече се извисява в огромни размери срещу Министерството на земеделието, съобщава ПИК.

Вниманието на медиите бе пренасочено към Разрешението за строеж на сградата, въпреки че скандалът изобщо не е там – документите на сградата са законни, базират се на законова поправка, приета за строителството на мащабни строежи от 1-ва и 2-ра категория като магистрали, пътища, пристанища, летища, ТЕЦ-ове и други.

Разрешителното за строеж на „Ай Тауър“ е изтекло в края на 2017, но през февруари 2019 (година след гратисния период за подновяването му), главният архитект на София подписва Преработка на проекта им по чл. 154, базирайки се на промените в ЗУТ, според които разрешителното им за строеж се удължава от 5 на 10 години. Така се прилага на практика поправката в ЗУТ, която е била с особена важност за този проект, тъй като без нея строежът на „Ай Тауър“ просто е нямало как да се случи.

Фокусът в този скандал, обаче, е съвсем друг. Кой е един от инвеститорите в „Ай Тауър“ и защо сега се случва всичко това?

В някои медийни публикации вече се прокрадна името му – това е Васил Божков. Фирма, свързана със скандалният бизнесмен, е една от компаниите-инвеститори в проекта и това е отговора на въпроса „Защо сега?“ се разразява този скандал, при положение, че за строежа е вече в съществената си фаза.

За проблемите, които тази сграда създава на жителите в квартала, е имало множество сигнали до институциите от граждански сдружения от 2017 насам, но явно натискът върху тях е бил доста голям, защото никой не направи нищо. Дори Ангел Джамбазки обърна общественото внимание към „Годзилата“ Ай Тауър и факта, че този проект ще засенчи почти всички околни жилищни сгради, но отново никой не реагира. Да не говорим, че мястото на такава висока сграда изобщо не е там – в историческия център на София, срещу сграда като Министерството на земеделието, която е паметник на културата, категорични са и експерти.

Дали този проект не е закрилян от същия този „голям играч“, който в последствие се оказа „най-търсения престъпник“, който държавата не може да върне в България? Или самият държавен апарат, който е имал интерес той да стори тази сграда?

Дали е случаен фактът, че точно сега, когато Божков вече не е удобен, прокуратура, институции и медии се сетиха да обърнат внимание на строежа. Удобно се измества фокуса на проблема и не се задава другия изключително важен въпрос:

Защо досега никой не протестираше срещу този строеж?

Въпреки че обществено проучване, направено от агенция „Ноема“ показва, че недоволството на жителите в квартала срещу строежа на “Ай Тауър”е 66%, никъде от медиите не чухме за протест на жителите в квартала и причината за това е повече от съществена – хората са били заплашвани и има свидетелства за това.

Дори видния протестър Никола Вапцаров до вчера обясняваше, че няма да протестират срещу “Ай Тауър”, защото не живее там. Днес обаче, го виждаме не само с отношение към казуса, но и точно обратното на уж принципната му позиция. Вапцаров защитава строежа на “Ай Тауър”с напълно несъществени аргументи, но достатъчни, за да му осигурят обществено внимание.

Нещо повече – Мая Манолова, която той издигна за кандидат кмет, също е „на амбразурата“ точно сега, в този критичен за Божков момент и фактите водят само към един извод – че вероятно и двамата в момента са финансирани доста сериозно от Васил Божков и това е причината да защитават интересите му.

Това е и основният мотив Вапцаров да се опитва да измести фокуса от реалните проблеми, свързани с “Ай Тауър” – няма как да протестират с Мая Манолова срещу сграда на благодетеля, който ги финансира, логично е. По същата причина вероятно и определени медии им дават трибуна.

При строежа на “Ай Тауър” са погубени изключително ценни артефакти, твърдят още хората на място. Жители в района алармират от години, че при строежа на сградата са открити и съсипани находки. Западния некропол на Антична Сердика от четвърти век били бетониран в основата на 113-метровия небостъргач "Ай Тауър", твърдят хората, но дали е така и до днес не казват институциите. 

Столичанинът Драган Милев, наблюдавал този процес от прозореца си, разказва за това пред медиите преди още две години: "Казаха, че са намерили гроб от IV век, както и по-късни - от X век, и са намерили нещата вътре, които са в римските традиции, а по-късно били намерени и турски. Казаха, че се води късноантичен некропол.“

Упражнен ли е натиск върху експертите, при положение, че въпреки фактите, експертната комисията "не е открила археологически структури с експозиционна стойност" и теренът е бил освободен за инвеститора? 

Сега обаче, всичко това е удобно, тъй като Божков вече е разжалван. Но последствията от престъпното нехайство са необратими и “Ай Тауър” е надвиснала като Годзила над историческия център на София.

Три години се мълчи и се разрешава тази дейност, без да се провери как се строи там. Все още никой не се интересува кои изключително интересни банки са отпуснали кредити за този строеж? Възможно ли е спестените от държавни такси пари от хазарт да са били пренасочвани именно към този строеж? Защо? Кой се облагодетелства от това? Остават все реторични въпроси!


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
НАСА публикува видео на симулирано кацане на Марс
 05.01.2021 17:05      
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10