Новини

Гешев иска отнемане на българско гражданство, дадено чрез фалшиви документи

  27.05.2020 13:07  
Гешев иска отнемане на българско гражданство, дадено чрез фалшиви документи

Главният прокурор предлага на министъра на правосъдието да отправи предложение към Президента на България за издаване на указ за отмяна на натурализация, поставена на лице, придобило българско гражданство с Указ на Вицепрезидента на Република България.

Предложението на Иван Гешев е на основание чл. 31 от Закона за българско гражданство (ЗБГ) и във връзка с постъпили материали във Върховната касационна прокуратура за извършена проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), от които става ясно, че лицето е получило българско гражданство на база на неистински документ, а именно Предложение от Министъра по транспорта, информационните технология и съобщенията, издаден на основание чл.16 от ЗБГ.
 
При  направено запитване на ДАНС до Министерство на транспорта през 2019 година е установено, че горепосоченият документ не съществува в архива и в деловодната система на министерството, както и че такъв  документ не е бил подписван от тогавашния министър по транспорта, информационните технологии и съобщенията. От ведомството посочват, че за периода 25 октомври 2010 г. – 2 ноември 2010 г. министър Александър Цветков е бил заместван от зам. министър Ивайло Московски.
 
Съгласно императивните изисквания на чл. 30 от ЗБГ, процедурата за придобиване на българско гражданство по чл. 16 от ЗБГ се инициира само и единствено по предложение на ресорния министър за съответната област, в която Република България има интерес от натурализация на лице или област, в която то има особени заслуги.
 
С оглед преценка за данни за извършени документни престъпления, от преписката са отделени материали и изпратени по компетентност в СРП.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08