Анализи

С лъжи викат "дръжте фейка" за небостъргача в сърцето на София

  27.05.2020 15:41  
С лъжи викат \

Получихме мило писмо от инвеститорите в небостъргача на мястото на изгорелия цирк на Солни пазар, в което те обвиняват прокуратурата, която беше източникът на новината за разследването им за незаконно строителство за "публикуваните в медиите фалшиви новини през последните дни относно строежа на сградата ITOWER". В писмото се твърди още: "Всички необходими разрешителни за строеж на сградата ITOWER в гр. София са издадени и са валидни в съответствие с приложимото българско законодателство".

Това обаче най-меко казано не отговаря на истината, защото небостъргачът  се строи в нарушение на чл. 153 от закона за устройство на територията. В него изрично е записано:

„Чл. 153.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2010 г., доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г., изм. - ДВ, бр. 13 от 2017 г.) Разрешението за строеж губи правно действие, когато:
1. в продължение на три години от влизането му в сила не е започнало строителството";

Какво четем на собственоръчно написаната табела на обекта:
Разрешение за строеж от 28.09.2012 г.

Реалното строителство – за него говори законът, е записано на табелата като: „дата на започването на работата на строителната площадка: 13.07.2017 г“. Дори да вземем записаната дата на формално откриване на строителната площадка: 20.10.2015 г., и тя е след установения изрично от закона период, отвъд който има нарушение.
Даже според табелата е нарушен и крайният „срок за завършване на работата: 30 месеца“ или фаталната дата 13 януари 2020 г.

В момента от 30-етажния небостъргач на Щрабаг на мястото на изгорелия цирк в сърцето на София имаме в груб строеж половината етажи на едното от крилата на зданието. И те са построени за последните 9 месеца. С този темп може да очакваме да бъде довършен най-рано в края на 2022 г. Разрешението за строеж е от 29.09.2012 г. и

по закон е трябвало сградата да бъде готова на 29.09.2017 г.

Небостъргачът на Щрабаг ВЕЧЕ Е БИЛ В НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА за устройство на територията дори и при поправките, които се прочуха покрай Апартаментгейт, приети през януари 2017 г. от Народното събрание. Те са влезли в сила с публикуването им в Държавен вестник на 7 февруари 2017 г.

Всичко това вече беше описано в 19 минути и не може да бъде обект на никакъв спор, защото датите са си дати, а законовите срокове точно, ясно и напълно разбираемо са описани на български език. Прости факти!

Най-странно в писмото е замесването от неговите автори на имената на Пощенска банка и на добилата не най-добра слава покрай намирането в нея на убежище на ексминистър Московски Черноморска банка за развитие, с които явно някой иска да респектира медиите. Също толкова умно би било да ни страхуват с политиците, присъствали на откриването на обекта.

Които странно защо забравиха да попитат инвеститорите - къде се дянаха археологическите ценности, които се намериха при копаенето на изкопа за сградата - изнесоха ли се като един ритон, за който толкова се говори тези дни, или се бетонираха, защото до един момент видимо бяха на площадката, пък после се "изпариха"?

Известно е и по какъв начин от обекта се отнасят към справедливите глоби, които им налага Столичният инспекторат, как се окупират платна на булеварди, че и цели улици в съседство на строежа, което най-меко казано май не е редно?

Има и още въпроси за задаване, все неприятни./19min.bg


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19